Михайлов: Столът на президента на БФС е трънлив и е много тежка царската корона!

Спорт

04-10-2021, 18:27

Снимка:

архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дни преди конгреса на БФС, Борислав Михайлов даде обширно интервю за БЛИЦ TV, в което отговори на най-актуалните въпроси.

Г-н Михайлов, Вие тръгнахте от Левски за големия футбол. Как гледате на деликатната финансова ситуация в „синия“ клуб?

- Не е лесно на нито един клуб в България. Няма много спонсори, а повечето клубове дори и да имат добра маркетингова политика, търсенето на фланелки и артикули не е много голямо. Така че перата от които един клуб може да се само финансира не са много и остават най-вече трансферите на футболисти и участието на отборите в европейските клубни турнири.

Очаквахте ли от Вашия любим тим – Левски да застане зад кандидатурата Ви за президент на БФС?
Левски е заставал зад мен много пъти, а това, че подкрепата им е неофициална няма никакво значение за мен, защото не е важно кой ти издига кандидатурата, а е важно хората, които след това те избират да знаят кого избират и в чий ръце оставят управлението на футбола в бъдеще.

Изненадваща ли е за Вас кандидатурата на Бербатов и последвалата остра атака от него и екипа, с който той ще се яви на конгреса на 12 октомври?
- Бербатов от много години говори, че ще дойде да оправи футбола в България, така че няма абсолютно нищо изненадващо в неговата кандидатура. Хората на конгреса са тези, които трябва да обсъждат начина на поведение на всеки един от кандидатите. За мен няма никакъв проблем.

БФС е подпомогнало обучението на Стилиян Петров в Европа. Как гледате на факта, че той е в другия лагер в предстоящата надпревара?
- Всеки има право на решение и това са нормални избори - имам предвид избора на Стилиян Петров да подкрепи негов колега, с когото са играли по едно и също време. На времето ме подкрепи целия. отбор от САЩ 94, а не двама души. Тогава 14 души застанаха с мен на масата, когато обявиха моята кандидатура за президент на БФС. Освен това 20 от 22-мата представители на „златното поколение“. съобразно тяхното желание, опит, квалификация и компетенции са били по някакъв начин на работа във Футболния съюз.

Често обвиненията към БФС са свързани със слабото представяне на националния отбор. Как държавния тим ще повиши класата си?
- Повишаването на класата на първия отбор идва с повдигане на нивото на работа в клубовете. Футболистите в първия отбор независимо дали става въпрос за 15, 17, 19 годишни младежи не се учат да играят в националния отбор, нито пък треньорите имат толкова време да работят с тях по време на лагерите. Националният отбор е най-високото място за изява на всеки един футболист. Това е черешката на тортата за играчите. Подобряването на работата в клубните отбори ще даде ръст в израстването на националния отбор.

Навремето беше престижно за един играч да получи повиквателна за националния отбор. Защо сега повечето футболисти гледат на първия тим като трамплин за преминаването им в чуждестранни клубове?
- И по мое време влизането в националния отбор беше престижно, защото това е най-високото място, в което един футболист може да играе за своята чест и за честта на своята родина, както и да премери сили с най-добрите в света. Може би сега времето е друго. Аз не казвам, че в момента футболистите нямат чак такова желание да играят в националния отбор, но ситуацията е по-различна.

Как ще се преодолее агресията в отношенията между президенти, треньори и играчи?
- Агресията е навсякъде в обществото и е хубаво, че е повече вербална, а не се стига до друг тип агресия, което ще е фатално. Това не е само в България. Ако говорим за младите играчи, те са част от една среда с много нови технологии и комуникации.

Шестима са претендентите за президент на БФС. Очаквахте ли толкова много кандидати?
- Лично аз не съм очаквал толкова много кандидати. Но някои от тях са само заради участието им, а други са със сериозни намерения. Демокрацията е пълна, както и при тези избори, така и при други. Столът на президента на БФС е трънлив и е много тежка царската корона! Всеки трябва да си прецени и се надявам, че тези колеги и бъдещи конкуренти са си дали сметка за това.

Преди години, когато заедно с представители на „златното поколение“ от САЩ 94 представяхте филма за Христо Стоичков всички бяхте задружни и си говорихте приятелски. След това отношенията помежду ви се обтегнаха. Възможно ли е сега да подобрите отношенията си с Пенев и Стоичков?
- Отношенията ни винаги са били нормални. Естествено, когато сме играли заедно толкова дълго време, е едно да си футболист, а след това някои от нас да е в ролята на ръководител, а трети да е селекционер. Това са различни неща. Живеем в различни градове, дори в различни държави и всеки има различна лична среда. Никой от нас не е толкова скаран с другите. Това са нормални неща в живота, защото и ние порастваме, но няма нищо толкова фрапантно, което да се е случило между нас.

Как възприемате предателството?
- Предателството? Българите сме царе на предателството и в исторически план. Най-ненавиждам предателството!

Има ли ненаказано добро?
- Няма ненаказано добро  и не само аз съм свидетел на това, но и много други хора. Въпросът е да се правят добрини, а това дали са наказани или не, историята ще отсъжда!