Габриела Петрова: Моята олимпийска мечта ще бъде жива, докато съм на пистата

Спорт

17-01-2022, 15:36

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В последните години Габриела Петрова е неизменна част от световния елит в тройния скок. Избрана е за Спортист на годината на България през 2015 година. В края на миналата година тя претърпя операция на коляното, но вече постепенно се завръща към тренировъчния процес. Петрова даде специално интервю за NOVSPORT

Здравей, Габриела и Честита Нова година! Къде ви намираме в момента и как върви възстановяването ти след операцията на коляното?

Здравейте, честита Нова годна на вас и читателите на NOVSPORT. В момента съм на лагер в Тенерифе. След приключване на рехабилитацията, решихме да продължим възстановяването и същевременно да започнем тренировки на топло. Тъй като по-високите температури ще ми помогнат по-бързо да се адаптирам към нормален тренировъчен режим.

 Кога очаквате да сте напълно готова и кое е първото състезание, на което планирате да участвате?

Все още не мога да дам конкретна прогноза. Но аз и целият ми екип работим здраво, за да се върна колкото се може по-рано.

Какви са целите и амбициите ви за 2022 година?

Календарът е наситен с много състезания, ако всичко е наред искам да скачам навсякъде и по много, разбира се.

След неуспешното представяне в Рио и Токио, гледате ли вече към Париж 2024 и жива ли е мечтата за медал от Олимпиада?

Моята олимпийска мечта ще бъде жива, докато съм на пистата. Както Горки е казал “Трябва да живееш винаги влюбен в нещо, което не можеш да стигнеш. Човек расте на височина, от това че се мъчи да стигне високото“.

Как оценявате конкуренцията във вашата дисциплина?

Съвсем нормално е в олимпийска година, резултатите да са високи и конкуренцията - голяма. Световен рекорд, няколко момичета над 15 метра….мисля, че от години не е имало толкова силен финал.

 България има големи традиции в тройния скок и при мъжете, и при жените. Как виждате развитието на подрастващите след вас, има ли сред тях такива с голям потенциал?

Вярвам, че ще има, както е било досега. Имаме много талантливи деца, които могат да продължат традицията. Това е една от най-българските дисциплини, щастлива съм, че съм част от нея и било и с малко, съм допринесла да продължава да се свързва с името на България.

През последните години сте част от световния елит в тройния скок. Доволна ли сте от предоставените ви условия за подготовка от страна на ММС през всичките тези години?

Винаги съм получавала необходимата подкрепа и от ММС, и от БФЛА, за което съм много благодарна.

 Личният ви рекорд е 14,66 метра, възможно ли е да видим по-добър резултат още тази година?

Знам само, че ще дам всичко от себе си!

Какво ще пожелаете на българските спортисти за 2022 година?

Пожелавам им да са много здрави. Да не забравят, че носят български, лъвски сърца и могат да покорят света! В личен план най-важният ми приоритет е да съм здрава. Да успея да изпълня целия тренировъчен план, който е замислил треньора ми. Ако всичко е наред ще скачам навсякъде!