Любо Ганев: България трябва да е в Топ 10 на света

Спорт

19-01-2022, 22:29

Снимка:

БФВолейбол

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Управителният съвет на БФ Волейбол реши Николай Желязков да поеме щафетата от Силвано Пранди начело на националния отбор за мъже. Президентът на федерацията Любомир Ганев даде интервю пред официалния сайт на БФВолейбол.

Николай Желязков бе избран за селекционер на мъжете. Кажете повече подробности за поставените цели, щаб и състезатели?

Изборът на Желязков идва с ясно поставени цели – класиране в осмицата на Волейболната лига на нациите и в първите 8 отбора на Световното първенство. Щабът ще бъде изцяло от български специалисти. Може би само треньорът по физическа подготовка ще е чужденец, ако успеем да намерим подходящ. Има вече предложен разширен състав от 25 състезатели за подготовка, Желязков ще започне комуникация със състезателите. Аз от моя страна ще направя всичко възможно да бъда близо до момчетата на състезанията и също да давам подкрепа.

Определихте 2021-а като годината на женския волейбол в България. Каква ще е 2022-а?

Целта е да върнем мъжкия волейбол там, където му е мястото. Няма как да сме доволни с 21-а позиция в световната ранглиста. Не съвпада с плановете на федерацията и целите, които сме си поставили като дългосрочна програма с обектив Париж 2024. Ще направим всичко възможно като федерация да мотивираме и състезатели, и щаб. Щe направим така, че те да имат най-добрите условия и всичко, от което се нуждаят. Да знаем, че нещата ще се решават само на игрището и да няма странични фактори, които да влияят.

Имаше ли вариант Силвано Пранди да остане под някаква форма в отбора?

С Пранди подписахме споразумение, че прекратяваме договора по взаимно съгласие. Използвам случая да му благодаря от името на управителния съвет за свършената работа през годините и да продължим това, което той започна с Ники Желязков. Затова избрахме този тандем преди две години. Да продължим по този път. А новият треньор да изкара най-доброто от състезателите. Защото ние имаме волейболисти, които в много от мачовете не са играли дори и на 80% от възможностите си. Вярвам в отбора при мъжете, вярвам, че може много повече от това, което показва. Мястото на България е далеч по-напред от тази 21-а позиция.

Къде е реалното ни място?

В първите десет в световния волейбол. Знам, че е много трудно, че има много проблеми - здравословни и с мотивацията. Но съм сигурен, че с правилна работа това може да стане. Все пак ние спечелихме домакинството на Евроволей 2023 за мъже. Ако този отбор не е така, както беше преди 10 години, защо да организираме това първенство? Ние ще работим да играем пред пълни зали, публиката да е нашият седми играч. Нашите фенове обичат победителите. Страхотни са, а когато побеждаваме те стават още по-многобройни и шумни. Това е радост и за тях, и за нас. Целта е да направим от волейбола един атрактивен продукт, в който мъжете заемат най-важното място. Затова основните цели са насочени отново да се върне ореола и нивото и да бъде в топ 10 на света.

Какво решихте за треньор на женския национален отбор?

Имаше 11 кандидатури за селекционер. Само две от тях са на българи – Радо Арсов в тандем с Тони Зетова и още един българин. Взехме решение треньорската комисия да ги проучи и да ги сведе до три финални кандидатури. Изпълнителният комитет - аз и четиримата вицепрезиденти, ще ги обсъдим и ще разговаряме с кандидатите. Да видим какви ще бъдат техните условия и изисквания. И чак след това ще докладваме на управителния съвет, където ще бъде избран един от тях. Най-късно до края на януари ще имаме яснота кой ще бъде треньорът и в женското направление.

Какви други решения взехте?

Приехме оставката на Людмил Найденов като председател на треньорската комисия. На негово място застава Георги Божилов. Комисията е една от най-важните заедно с тази за детско-юношески спорт. Нашето желание е отчетите на треньорите да минават първо през нея. Също така изборът на щабове и съответните кандидати първо да се обсъжда от треньорската комисия.

За първи път има Европейско първенство за мъже под 22 години и жени под 21 години. Ще има ли избор на нови треньори?

Да. Вече обявихме и конкурс за тези постове - за жени под 21 и под 19 години. Идеята е всяка година да се прави избор на треньори. Само тези, които си изпълнят поставените цели, ще получават нови договори автоматично. Всяка година ще се прави анализ от треньорската комисия и от комисията по детско-юношески волейбол. Също така трябва да изберем и треньори на новите национални селекции - на мъже под 17 години и жени под 16 години.