Мартин Стоев: Надявам се скоро да покорим и върха

Спорт

08-08-2022, 13:06

Снимка:

eyof2022.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма как да не сме доволни от сребърните медали, това показва развитие и добра работа, коментира селекционерът на националите под 20 години

Националният отбор на България за мъже под 20 години спечели сребърните медали на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). Селекционерът Мартин Стоев направи обобщение на постигнатото пред официалния сайт на БФВ след поредното отличие на тази селекция.

- Честити сребърни медали! Вашата оценка за постигнатото?

- Участвахме в едно сериозно състезание. То ни даде представа след една година къде се намираме и къде са другите отбори преди Европейското първенство. Видяхме, че някои са изостанали, други са напреднали. Ние сме там, където сме. За поредна година взимаме отличие, което означава, че за изминалия период не сме си губили времето, а сме се развили.

- Разочарован ли сте, че не успяхте да вземете златото?

- Винаги има разочарование. Това ни е трети сребърен медал. Надявам се да прескочим и това стъпало. Ако може, да е още за следващото състезание. Колкото по-рано го прескочим, толкова по-добре.

- Италия ни победи два пъти. Защо не успяхме да се противопоставим?

- Италия има трима нови състезатели. Двама централни блокировачи и един посрещач. С тези попълнения те се засилиха доста в сравнение с миналата година. Може би най-голямата разлика между двата отбора, която аз виждам, е техническата грамотност. Италианците са технически по-добре от нас в момента към днешна дата. Затова ни победиха. Най-положителното обаче е, че имаме 12 равностойни състезатели. Ако някой ми беше казал преди две години, че ще играя на полуфинал или за златото на някое първенство без Владимир Гърков и Георги Татаров, нямаше да му повярвам. Но ето вижда се, че имаме равностойни момчета, които стигаха до финал в Словакия.

- Тръгнахме трудно в турнира - 3:2 над Германия. Имаше ли подценяване, или германците са напреднали?

- С германците никога не сме играли. Това ни беше първа среща. Имат високи и здрави момчета. Все пак в стартов двубой за турнира винаги е трудно, не винаги е сполучлив. А и срещата бе в 11 ч сутринта, неудобно време за игра. На старта също и Полша загуби от Белгия. Но още в първия мач се видя, че имаме равностойни момчета, които могат да играят по всяко едно време. Също така сервисът на Алекс Николов и влизането в игра на Венислав Антов ни спечели мача.

- Кой беше най-трудният момент, който преодоляхте по пътя към финала?

- Не съм усещал да имаме трудни моменти по отношение на физика или психика. Момчетата вече пораснаха, не са малки деца. Надявам тези, които ще направят прехода между юноши и мъже, да го осъществят по-бързо.

- Играхме два пъти с Италия. Може ли да се каже, че вече сме разучили съперника и на предстоящото Европейско може да направим нещо повече?

- Ще се опитаме. Но пак казвам Италия към днешна дата е по-грамонта от България на възраст под 20 години. Но ние ще се борим да ги победим на Европейското, ако се срещнем с тях.

- Олимпийският форум бе едно мини- европейско първенство. Имаше ли някои отбори, които изненадаха?

- Мисля, че поляците малко са ударили спирачка в тяхното развитие. Или поне бяха в такава форма на този фестивал, защото направиха две загуби в турнира. Аз лично не го очаквах. Видяхме, че италианците са напреднали. Чехите са също много сериозен отбор, който е в нашата група. Белгийците играха сполучливо, като им липсваше най-добрият състезател. Той може би ще играе ва Европейското. Няма да е лесно. Никога не е било и няма да бъде.

- Турция влезе в четворката. Може ли да се каже, че е изненада?

- Турция също има силен отбор. Просто няма достатъчно постоянство, като се има предвид, че турското първенство е доста по-добро от нашето и тези момчета играят във водещи отбори там. Турция имаше малшанс, не се класира на Европейското и няма да участва през септември.

- Лично за себе си удовлетворен ли сте от представянето в Словакия и добра подготовка ли бе това за Евроволей 2022?

- Както казах, това е едно сверяване на часовника преди шампионата на Стария континент. Видяхме къде се намираме. В подготовката, която ще е точно за Европейското, ще наблегнем да подобрим нашите слабости, за да преследваме още по-добро представяне. Също така от второто място и сребърните медали кой може да бъде недоволен? Не се случва всеки ден. Загубихме финал от отбор, който на този етап е по-добър от нас. Вече не мога да твърдя същото за Полша. Когато загубихме от поляците на Световното, те бяха по-грамотни от нас. В момента не съм убеден в това. Мисля, че ние сме по-силен отбор след една година време.

- Ще запази ли България постоянно място в челната тройка?

- Да, винаги сме близо, но не можем да качим върха. Но важното е, че сме там. На всяко едно първенство, на което участва този отбор, е стигал до полуфинал и само на един шампионат не взе медал. Всака година се развиваме, работим сериозно и това се вижда.

- Как коментирате новината, че България е подала заявка за кандидура на Световото първенство догодина?

- Като великолепна! Такъв форум у дома е нещо страхотно. Спомням си квалификацията през април. Зала „Христо Ботев“ бе пълна до дупка. Не знам в коя арена би бил мондиалът, но най-вероятно отново съоръжението ще е препълнено. Сигурен съм, че ще е една празнична атмосфера за волейбола, още повече, че ние няма да участваме заради самото първенството, а ще гоним медал. След като преследваш отличие и залата е пълна, както се казва „у дома и стените помагат“. Ще се радвам много, ако това нещо се случи.

- Кога подновявате подготовка за Европейското?

- На 15 август започва вторият етап от подготовката за това лято. Ще се води в София. Надявам се момчетата да са здрави и отново да направим добър тренировъчен процес.