Весела Лечева: ГДБОП и ГДНП вече разследват няколко неизгодни договора

Политика

14-10-2022, 20:46

Снимка:

ММС

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи в предаването „Лице в лице“ на bTV, че се търсят механизми, по които да се отделят по-сериозни средства за поддръжка на спортната база в страната и изграждането на нови обекти както през оперативните програми, така и през Плана за възстановяване и устойчивост.

Лечева се спря и на резултатите от ревизираните договори от началото на мандата й и съобщи, че благодарение на категоричните действия са върнати близо 3 милиона лева на държавата.

„Прокламираната борба срещу корупцията не може да се нарича реваншизъм. Ние като министри трябваше да защитим държавния интерес. Създадени бяха комисии, които да проследят и да направят проверки по сключени договори и тяхната целесъобразност. При тях се натъкнахме на доста спорни договори, ощетяващи дружествата, на които принципал е Министерството на младежта и спорта, като част от тях станаха публично известни. Това, с което можем да се поздравим е, че бяха възстановени 3 милиона лева. Самият факт, че фирмите и сдруженията върнаха парите, е показателен за това, че сме свършили работата си“, коментира министър Весела Лечева.

Тя съобщи, че вече са върнати парите за скъп софтуер по договор за 1,7 милиона лева, подписан от бившето ръководство на НСБ. Върнати са и 1 милион лева по програмите за младежки дейности по Закона за хазарта. Министър Лечева е убедена, че фирмите и организациите са решили да не използват средствата, защото са разбрали, че няма да има компромис при съмнения за злоупотреби.

„Нашите действия бяха категорични и една от организациите още в началото възстанови парите, други се отказаха от подписването на договор, което е доказателство, че сме действали в правилната посока“, добави Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта даде и нов пример за неизгодни договори, този път в Българския спортен тотализатор.

„Заварихме подписан договор за 1 милион лева за дейности по Черноморието. Екипът, който извърши проверката документира, че заявените дейности дори не са били изпълнени. За този един милион е трябвало да се направят няколко събития, както и да се раздадат шапки, листовки, флайери. Цените бяха десетократно завишени“, коментира министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта съобщи, че са сигнализирани ГДБОП и ГДНП, които вече разследват няколко неизгодни договора в НСБ.

„Очаквам компетентните органи да свършат своята работа“, коментира още Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта внесе разяснения и по прекратения договор за генерално спонсорство на най-голямата многофункционална зала в страната, която отскоро носи името „Арена София“. 

„Благодаря на компанията, която беше генерален спонсор и инвестира в продължение на 11 години. Както ние работихме в полза на техния имидж, така и те имаха сериозен принос за развитието на българския спорт. Договорът е бил прекратен на 2 август (б.р. – на тази дата Лечева встъпва в длъжност като служебен министър). Действията на предишното ръководство ощетяват дружеството, защото договорът е прекратен по взаимно съгласие една година по-рано и не е направено нищо, за да бъде привлечен нов спонсор. Това ни поставя в ситуацията да търсим тепърва нов спонсор, за да можем да осигурим повече приходи за дружеството“, съобщи Лечева.

Поддръжката на спортната база изисква системност – не само по отношение на възстановяването на вече съществуващите съоръжения, но и по изграждането на нови и модерни зали и стадиони. Имаме огромна по мащабите си спортна инфраструктура, построена в миналото, но тя се нуждае от постоянна поддръжка, смята още министър Весела Лечева.

 „Търсим различни варианти, за да осигурим финансиране. Разговарям с министрите Пеканов, Шишков и Явор Гечев, за да намерим начин да финансираме тази дейност през Плана за възстановяване и устойчивост, както и през различните оперативни програми“, коментира Лечева.

Служебното правителство няма как да реши темата за Национален стадион, съобщи още служебният министър, която е на мнение, че такъв трябва да бъде построен.    

„Трябва да има съгласие и всички страни седнат на една маса и да направят линеен план, за да могат да кажат: „след две години ще имаме първа копка на новия Национален стадион“, е мнението на министър Лечева, която сподели, че вече има разговори с главния архитект на София, но подобно мащабно начинание изисква екипна работа на община, държава и БФС.