Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите,
които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии.
За повече информация, моля запознайте се с обновените
“Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на АЛТЕРНАТИВ МЕДИЯ ГРУП ЕООД.
Всички обичаме да се храним с вкусни неща, а понякога - да експериментираме с нови продукти. Без значение дали е храната е екзотична, здравословна или диетична, тя винаги ще бъде един от най-важните приоритети в живота ни. Храната е не само средство за оцеляване, но и възможност да поглезим вкусовите си рецептори. И въпреки, че за повечето от нас храненето се е превърнало в навик и не отдаваме голямо значение на това, с което "отмятаме" обеда или вечерята, понякога ни се иска да се поглезим, без значение колко ще ни струва това. Малко вероятно е обаче, да опитаме храните в тази галерия. Причината е разбираема - това са 10-те най скъпи храни в света.
Гъбите Мatsutake (1000 долара за 500 гр): Високата им цена се дължи на трудното им намиране. Те се срещат в Япония обикновено през есента, но поради бактерии, които са унищожили мястото им на обитаване сега гъбите са изключително редки. Редките гъби се срещат още в Китай, Финландия и Корея. Най-много обаче ги ценят в страната на изгряващото слънце, където Мацутаке се считат за много скъп и изискан подарък.
Пържолите Wagyu (2800 долара): Това са пържоли от специално отглеждани в Япония крави. Животните се хранят със специални храни, вкл. и бира. Дори им е осигурен всекидневен масаж, за да се добие възможно най-крехкото месо. За успокоение на тези, които не могат да си позволят подобен лукс, редно е да споменем, че това ултра скъпо месо, всъщност, има прекалено много мазнина.
Най-скъпото ястие с къри (3200 долара за порция): Изисканото блюдо съчетава всички възможни скъпи храни - шотландски омар, бял трюфел и чери домат, напълнен с черен хайвер. В краищата на чинията са поставени осем яйца от пъдпъдък, също напълнени с черен хайвер.
Пица „Royal 007" (4200 долара за брой): Освен изключителното скъпите съставки като омар, маринован в коняк и хайвер в сос шампанско, пушена шотландска сьомга, прошуто, еленско месо и доматен сос, тази пица е поръсена и с частици от 24-каратово злато, които могат да се ядат.
Динята Dansuke (6100 долара за брой): В своята родина Япония, дини от сорта Дансуке, са изключителна рядкост и затова тази 8-килограмова диня стана най-скъпата в света, с цена 6 100 долара. Дансуке са сорт черни дини, които растат на остров Хокайдо. В последната реколта бяха отгледани едва 65 плода. Дините са по-твърди от тези, на които сме свикнали да консумираме ние.
Пъпешът Yubari (22 872 долара за брой): Първите два пъпеша от реколтата в Юбари бяха продадени на търг на тази цена. Този вид пъпеши са открити през 2008 и от него се произвеждат, годишно едва, около 100 бройки. Юбари е малко градче в Хокайдо, Япония, с 12 000 жители, известно е с хубавите пъпеши.
Хайверът Almas (25 000 долара за кутийка): Хайверът се произвежда в Иран и се продава в кутийка от 24-каратово злато. Единственото място, където се продава е магазинът Caviar House & Prunier в Пикадили, Лондон. Цената за килограм е 16 000 британски лири или около 25 000 долара. От него се продават около 800 златни опаковки в целия свят.
Италианският бял трюфел Алба (160 406 долара за 1,5 кг): Цената му е производна на трудността, с която се отглежда. Гъбата расте само под точно определен вид дъбове в Алба, Италия. Счита се, че нейният специфичен аромат е афродизиак и за това в търсенето й се използват кучета и свине. Инвеститор от Хонгконг и съпругата му са купили гигантски бял трюфел (1.51 кг) на цена 125 000 евро. Това е най-скъпата гъба, продадена някога в света.