Избрани Новини
Пловдивски учени борят измами с храните
Уредът не е скъп, всеки търговец ще може да си го позволи
Учени от Университета по хранителни технологии са разработили метод за ултразвуков /УЗВ/ анализ на различни хранителни продукти, среди и материали. Чрез него, без да се разрушава опаковката, може да се окачествят месо и месни заготовки, включително и произведените по стандарт "Стара планина", хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти, съобщи доц. Николай Шопов от катедра "Компютърни системи и технологии". В проекта участва и ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов.
Неразрушаващата ултразвукова класификация е базирана на метода на разпознаването на образи за разделяне и идетнификация на пластмасови отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело и прясно мляко по масленост. Идеята е след излъчване на УЗВ вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености.
Досега екипът е идентифицирал кисели млека на базата на обявената от производителите масленост, както и плодови сокове. Отклонението и в двата експеримента беше под 10% от посочената хранителна стойност, посочи доц. Шопов.
Намеренията на учените са да разработят преносим уред, с който да разполагат магазините. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета.
Ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират, подчерта доцентът.
Топ Новини