Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия

Политика

06-07-2023, 17:30

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Със 157 гласа „за“ и 57 – „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия.

„За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“, които са и вносители на декларацията. Против бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир и да допринесе за глобалната сигурност.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си и последователна подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“ и разчита Алиансът да остане неотклонно посветен на нея; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия. В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемането на конкретни параметри и времева рамка за присъединяването на Украйна към НАТО, задълбочаване на политическата и практическата подкрепа на Алианса към нея и разширяване на стратегическите отношения.

Народното събрание призовава съюзниците да използват Срещата на върха във Вилнюс, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

Парламентът прие и Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната (МО). Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Предвижда се Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива.

Записано е още правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси (ВВЗ), са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, мотивират се вносителите.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите, посочват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. "Против" гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.