ВСС спря процедурата по избор на нов главен прокурор

Общество

06-07-2023, 11:17

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Решението беше взето единодушно днес от присъстващите 18 членове на съвета

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд. Решението беше взето единодушно днес от присъстващите 18 членове на съвета, предаде БНТ. В дневния ред е и темата за опит за натиск върху членовете на ВСС, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Ще се обсъжда и участието на магистрати в случая „Осемте джуджета“.

Вчера стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до ВСС справка за нарушения на прокурори по казуса „Осемте джуджета“. Справката е изготвена в края на юли 2020 . От нея става ясно, че са „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата.

"Със сигурност трябва да има последствия. Аз ще предложа на Пленума да се извърши, задълбочена проверка по констатациите в доклада. Първо, самият факт, че този доклад три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушение, най-малкото, на ръководството на прокуратурата. Говорим за екипа лично на Гешев и неговите заместник прокурори, които са имали достъп до този доклад. Част от тях продължават да са в прокуратурата - т.е. по отношение на тях някаква отговорност трябва да бъде потърсена и аз ще настоявам за това“, заяви Атанас Славов - министър на правосъдието.