Избрани Новини
Заливат ни с ракия менте
Да се внимава с нерегламентираните търговци
Специалисти от различни браншове съветват да не се консумира алкохол от нерегламентирани търговци. Особено ако домашна ракия или вино се предлагат на други хора - това вече е сериозен риск. Аз съм против този алкохол да се продава на пазара, заяви председателят на Асоциацията на професионалните сомелиери Михаил Марковски, цитиран от vsekiden.com.
Пазарът е залят от „производители", които нерегламентирано предлагат домашна ракия, която не е издържала нито една проверка. Въпреки че производството на ракия е дълбоко заложено у българския народ, консумирането на нелицензирен алкохол може да доведе дори до смърт, категорични са експертите.
Специалистите в бранша са на мнение, че всеки желаещ да сложи до мезето чашка с ракийка или вино трябва да заложи на голям производител, а не на забъркана в съмнителен казан течност, която не е преминала през никакви проверки. Марковски поясни, че ясно трябва да се разграничава качеството от дефекта. При домашно приготвените питиета има риск крайният резултат да не е на нужното ниво като качество, а това да доведе до неприятни и дори фатални последици след консумацията. През 2013 г. имаше смъртни случаи именно след консумация на нелицензирана ракия и тогава специалистите бяха категорични: една грешка при направата на алкохол у дома може да се окаже фатална. Тогава химикът доц. Владислав Ташев обясни, че метиловият спирт и етилацетатът са най-опасни. Метиловият спирт съсипва очния и слуховия нерв, поразява мозъка и човек умира. По-страшен е обаче етилацетатът - той се получава при варенето на ракия на село. Това е така, тъй като домашните „производители" на питието изпускат един важен момент от ферментацията на джибрите, в който от алкохолна тя преминава в оцетна. Така се получава етилацетат, който директно атакува черния дроб, а това води до цироза и, още по-опасното, до сигурна смърт.
Топ Новини