Софийски и варненски ученици са най-добрите кулинари в България

Новините

01-11-2009, 18:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Софийската професионална гимназия по туризъм получи Голямата награда от кулинарна надпревара между българските гимназии по туризъм, която се проведе в Добрич.

Призьорите от столицата си тръгнаха с професионална фурна за 14 000 евро. На второ място се класираха представителите на Варненската  туристическа гимназия. Трети в кулинарната надпревара останаха  учениците от Търговище.
Над 75 ученици от 24 професионални гимназии по туризъм в страната демонстрираха своите умения в тридневното състезание. Те премериха сили в четири категории: най-добър млад готвач, най-добър млад сладкар, най-добър млад барман и най-добър млад сомелиер.
Състезанието се проведe за 13-и пореден път, но тази година младите кулинари се състезаваха помежду си в изключително модерна професионална среда в залите на единствената на Балканския полуостров кулинарна академия, а барманите се представиха на специално оборудваната сцена на Драматичен театър "Йордан Йовков". Журито, което оценяваше младите таланти, бе съставено от международно признати професионалисти, сред които топ готвачи от Италия, Румъния, Мексико и Испания.
За първи път наградният фонд бе близо 35 хиляди евро. Наградата за "Най-добър млад готвач" бе стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC на стойност 500 евро, предоставена от Зануси и Електролукс. Наградата отиде при Христина Видина от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии в град Разлог.
Стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC връчи и директорът на акдемията - Робин Вилларреал, на победителя в категорията "Най-добър млад сладкар" - Александра Йорданова от варненската гимназия по туризъм.
Най-добре при барманите се представи Иван Георгиев - ученик в Гимназията по туризъм във Варна, а при сомелиерите - Слави Райчев от София.
Доц. Д-р Тодор Радев, президент на Висшето училище международен колеж, град Добрич, връчи по една стипендия в размер на 50% от семестриалната такса за един изявен ученик от всяко училище-участник в състезанието.