Занаятчии предлагат промяна на закона

Архив Варна

30-11-2009, 13:55

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Патентният данък да бъде заменен с единен налог, предлага шефът на регионалната камара на занаятчиите Енчо Липовански. Според него сегашният патентен данък поставя в неравностойно положение майсторите. Той даде пример с това, че фризьорите плащат патент от 300-400 лева, а автомонтьорите – от 800 до 1200 лв.

Едни едва смогват да плащат дори част от сумата, докато други печелят десетки хиляди левове, а плащат много малко. Още повече, че данъкът се плаща в началото на стопанската година, преди да е известно какво ще се случи, заявява председателят.

Липовански е на мнение, че това е причината да има масов отлив на фризьори в Черноморските курорти, тъй като за отварянето на салон там патентът е много висок и занаятчиите предпочитат да са в града.


Членовете на Камарата на занаятите са подготвили пакет предложения, който ще бъде представен с цел промяна на Закона за занаятите.

“Единният данък трябва да бъде определян от общините и да е в рамките на 8–10 на сто от годишната печалба. Над 50 на сто от бранша е в сивата икономика заради изравнителния данък в края на годината. Занаятчийството ще замре, ако държавата не вземе мерки за подпомагането му”, категоричен е Липовански.