Николай Банев изгуби Иракли, правителството прекрати концесията за плажа

Архив Варна

02-12-2009, 13:11

Снимка:

www.seen.evgenidinev.com

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Правителството прекрати днес едностранно концесията за морския плаж "Иракли" в община Несебър,

съобщиха от правителствената  пресслужба. Договорът, сключен с "Партнърс комерс" ЕООД през април 2001 г., се преустановява поради неизпълнение на основни задължения и условия по концесията, се мотивират от МС.


Проверки от юли и септември т.г. показват, че плажът не е бил охраняван от водни спасители, не е бил почистван и поддържан, не е имало медицинско обслужване, чадъри и шезлонги за плажуващите. Освен това, концесионерът не е започнал изпълнението на инвестиционната си програма  за т.г.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството е упълномощен да предприеме необходимите действия за приемане на обекта в 30-дневен срок от датата на прекратяването на договора и за събирането на дължимите суми по съдебен ред.


"Партнърс комерс" ЕООД е 100% собственост на бизнесмена Николай Банев, който притежава и "АКБ Форес. Договорът за концесията на плажа в Иракли олигархът е сключил през април 2001 г.. Методика за определяне на концесионна такса е изработена едва през 2004 г. и най-вероятно фирмата не е плащала вноски по договора с държавата до онзи момент.


"Пратнърс комерс" и концесията на плажа нямат общо с незаконното застрояване на защитената зона от офшорката "Суис пропърти". Въпреки това фирмата на Банев е включена в черния списък на еколозите с фирми – унищожителки на българската приро