България продава квоти за вредни газове за $ 1 млрд.

Архив Варна

12-12-2009, 12:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България ще се опита да продаде квотите си за въглеродни емисии, които няма да използва. От сделката държавата ни може да спечели 1 млрд. долара, ако успее да убеди държавите с развита икономика, че има право на това. Това стана ясно от интервю на министърът на околната среда и водите Нона Караджова в "Дарик" радио.


Според нея, ако квотите бъдат продадени, приходите от тях ще могат да се инвестират в екологични проекти като саниране на сгради и др.


Министърката на околната среда обясни, че преизпълнението на квотите са дължи на големия брой затворени след 1989 г. предприятия и на действията на държавата за енергийна ефективност. "Преизпълнили сме задълженията си и настояваме спестените квоти да се прехвърлят за периода след 2012 година, дори да не е на 100%, да бъде поне 80% или приходите от продадените квоти да се използват за екологични проекти, енергийна ефективност, саниране на сгради", каза Караджова. Тя даде за пример страни от ЕС като Чехия, Литва, Унгария, Полша, които са продали квотите си. Купувачите са или държави, или конкретни предприятия.

България ще внася по 20 000 евро на година във фонда, който ЕС прави за борба с глобалното затопляне, стана ясно вчера.


Всички държави-членки ше внасят общо 2.4 млрд. евро. Най-голяма - общо 60% е лептата на Великобритания, Франция и Германия. Ние искаме до 2012 година да не се определят твърди цифри като вноска, а всяка страна да дава колкото може, коментира екоминистърът.


България има 3 различия с развитите страни членки на ЕС по отношение борбата с климатичните промени и опазването на околната среда и въпросът с тези квоти е един от тях, подчерта Караджова. Другото ни разминаване е в нивата на намаляване на вредните емисии до 2020 година. Предложението на ЕС е за 30%, а България и още 7-8 от новоприетите страни настояваме за 20%.


Не може ние да се обвързваме с 30%, докато страни като САЩ, Китай и Индия бълват вредни емисии в околната среда и не поемат съизмерими ангажименти, подчерта екоминистърът.


Третото ни различие е по въпроса е кой с колко да финансира проектите на слабо развитите страни за ниско въглеродно развитие. Това е съществена тема, защото засяга бюджетите на всяка страна и трябва да отчита интереса и възможностите на всеки, когато се определя финансовия принос.


Основният източник на парникови газове е процесът на горене.


Около 70% от вредните емисии се формират от горивните процеси, от тези проценти 44% са от производство на енергия и около 10% от транспорт.


Оставащите 30% се разпределят между отпадъците, промишлените процеси, селското стопанство, припомни екоминистърката.


По вчерашното обвинение на Яне Янев в конфликт на интереси, тя обясни, че е прехвърлила дружеството си в срок, но всяка такава процедура отнема известно технологично време.