Монитор: Вучков e проф. само за благозвучие

Архив Варна

21-12-2009, 07:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Учени от БАН и преподаватели от университетите се хванаха за гушите за титлата "професор". Повечето са единодушни само в едно - че за да се запази качеството на нашите учени, трябва да се приемат общи критерии за присъждане на званията. Междувременно "Монитор" научил, че известният с голямата си уста телевизионен водещ Юлиян Вучков не е професор, нито дори доцент. Това сочи справка в масивите на Висшата атестационна комисия.

Архивите на ВАК съдържат справка за присъдените научни степени и научни звания от 1962 година до април 2009-а. Секретарят на Висшата атестационна комисия проф. Стефан Радев каза пред "Монитор", че ако някой учен или преподавател го няма в списъка за присъдени звания, то той просто не е получил такова.

Ако не става дума за нелеп технически пропуск, което е малко вероятно, ще се окаже, че "Професор Вучков" е само артистичен псевдоним на скандалния есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен критик.

Проверка в базата с данни  на ВАК показва, че Юлиян Димитров Вучков е защитил докторска дисертация през януари 1987 година, или както се казва на научен жаргон е голям доктор - доктор на науките. Темата на дисертационния труд на "Професор Вучков" е "Българската драматургия (1878-1944)", а номерът на дипломата му е 16418.

Бегъл поглед в биографията на телевизионера показва отсъствие на академична биография, ако не се брои работата му като завеждащ кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959-1969 година. После 21 години е главен редактор на списание "Театър".

Без професорска титла и без докторат е и министърът без портфейл Божидар Димитров, а често е цитиран като "проф. д.и.н.", сиреч голям доктор, сочат отново архивите на ВАК. Запис за Божидар Димитров Стоянов има и той е от 24 декември 1985 година, когато научна комисия го утвърждава за старши научен сътрудник ІІ степен. Професор същия ден с един номер след Димитров е станал Андрей Лазаров Пантев.

"Аз никога не съм се титулувал като професор. Старши научен сътрудник IIІ степен съм". Това заяви пред "Монитор" Божидар Димитров.

За присъдени научни степени кандидат или доктор (доктор по или доктор на науките) на историка Димитров обаче листата на ВАК мълчат.

Орязана откъм научна слава е официалната биография на министъра в сайта на правителството. Там се споменава единствено, че известният от телевизионните си изяви професор Димитров е завършил история и археология в СУ "Климент Охридски".

Според архивите на комисията известният български археолог Николай  Овчаров  е старши научен сътрудник II степен. За "Монитор" той заяви, че е доктор на историческите науки и че е  получил професорската си титла от Московския славянски университет, а не от ВАК. "Не държа да мина през ВАК", категоричен беше той.

Пак според регистрите на ВАК Евгений Дайнов е само доцент, а не професор, както често го титулуват.