Изгубен гръцки град, вероятно вдъхновил мита за Атлантида, разкрива тайни

Архив Варна

27-12-2009, 12:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тайните на загубен град, който може би е вдъхновил един от най-старите митове на света - легендата за Атлантис, бяха разкрити от дълбините на водите край Южна Гърция.


Изследваното от англо-гръцки екип от археолози и морски геолози потънало селище е на около 5000 години и е в безпрецедентно добро състояние.


“Вече няма съмнение, че това е най-старият потънал град в света”, твърди пред The Guardian доктор Хендерсън, професор по подводна археология в Нотингамския университет.  “Там има руини, които датират от 2800 до 1200 години пр. Хр., дълго преди славните дни на класическа Гърция. Има по-стари потънали обекти в света, но нито един не може да се смята за проектиран град като този, което прави откритието уникално.”


Смята се, че градът, заемащ 30 000 квадратни метра от океанското дъно до бреговете на Южна Гърция, е потънал около 1000 пр. Хр.


Въпреки че е открит от британски океанограф преди около 40 години, едва тази година морски археолози, подпомогнати от дигитална технология, успяха да изследват руините щателно.


Намереното надминава всички очаквания.  Благодарение на местещите се пясъци и на това, че селището е разположено в защитен залив, изследването разкрива свят на сгради, дворове, главни улици, гробници, изрязани в камъка, и религиозни постройки.  В добавка, морското дъно е било пълно с хиляди парчета от керамични изделия.
 
“Намерихме керамика, датираща чак до края на Каменната ера, което предполага че селището е било създадено преди около 5000 години, поне 1200 години по-рано отколкото първоначално мислехме,” казва Хендерсън, който е ръководил подводното проучване.


„Нашите изследвания също така разкриха нови сгради, заемащи около 9000 квадратни метра.  Но това, което наистина ни изненада бе откритието на сграда, която по всяка вероятност е била мегарон – монументална постройка с голяма правоъгълна зала, което също така предполага, че градът е бил обитаван от благородник, което автоматично покачва статуса на селището”, твърди професорът.


Повече от всяко друго подводно селище досега находката предлага потенциални разкрития в организацията на обществото на Микена.


“Значително е, защото след като е потънало, мястото никога повече не е било заселено,” каза Елиъс Спондилис, водач на гръцкия отдел по древността. “Като такова, мястото представлява точно запазен момент от миналото.”


Морските геолози все още не са установили точно защо е потънало селището.  Теориите включват промяна в нивото на водата, потъване на земята като резултат от земетресение или цунами.


“Много вероятно е да е комбинация от първите две,” казва Димитрис Сакелларио, от  Гръцкия университет по океанография. “Като най-старият потънал свят в света, мястото е наистина удивително.  То не само показва как хора са живели по това време, но и е от голям интерес за учените, тъй като водите около града са необичайно плитки.”


Местните жители в близкия град Неаполис са възхитени. “Предишните поколения винаги са знаели, че там има нещо, но никой не предполагаше, че ще е толкова удивително,” казва кметът на Неаполис  Янис Коусолий.


Това е първото селище, намерено в Гърция, което да предшества творбата на Платон за потъналия континент  Атлантида.


“Атлантида е мит, но мит, който стимулира продължаването на подводните изследвания по света,” казва Сакеларио. “По-малко от 1% от океанското дъно са били излседвани някога.  Това е необикновена находка, но тепърва ще открием много богатства в дълбините на океаните.”