Хетеросексуални ли са Шерлок Холмс и доктор Уотсън?

Варна Лайф

30-12-2009, 08:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Един от най-филмираните литературни герои - Шерлок Холмс, вече има ново, доста симпатично превъплъщение в лицето на Робърт Дауни Джуниър, който играе главната роля във филма на Гай Ричи "Шерлок Холмс". Нито едно конкретно произведение на сър Артър Конан Дойл не е използвано в сценария. Авторите са "заимствали" няколко ключови фигури от литературния първоизточник и са ги поставили в удобна за развлекателен филм сюжетна конструкция, ловко съчетавайки уважението към историческия колорит на визуално ниво със съвременното иронично отношение към Шерлок Холмс като към супермен, силен не само с ума, но и с бицепсите си.


{vsig}photo-report/kino/sherlock-holmes{/vsig}


» Трейлър

Sherlock Holmes, 35 мм, 2 ч 9 мин, САЩ

Режисьор Гай Ричи, в ролите Робърт Дауни Дж, Джъд Лоу, Марк Стронг, Рейчъл Макадамс, Кели Райли


ПРЕМИЕРА Кино Арена
Януари 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
13, 15.30, 18, 20.30, 23 ч



Подробно да покажеш на екрана, при това не в скучно словесно описание, а в зрелищни сцени, как работи дедуктивният метод - запазена марка на Шерлок Холмс, сякаш изглежда невъзможно. Въпреки това авторите на филма са намерили максимално адекватен визуален аналог и демонстрират откритието си буквално в първите секунди.


При това Шерлок Холмс не пуши замислено лулата си, седнал в кресло, а с титаничния си ум пресмята с колко удара, какви и къде ще успее чисто физически да се справи с поредния си противник на някое тъмно стълбище, водещо към зловещо мазе, където е разпната за ритуално убийство облечена в бяло девойка.


Да предотврати ритуалното убийство и временно да обезвреди главния злодей - лорд Блекууд (Марк Стронг), на Шерлок Холмс помага доктор Уотсън. В тази роля Джуд Лоу разбива обичайната представа за героя - простодушен и несръчен, та дори на моменти и леко тъповат, но неизменно възторжен почитател на гения на Холмс, непостижим за обикновения човешки ум.   Във филмовата версия на Гай Ричи Холмс и Уотсън са равностойни във всяко едно отношение, отнасят се един към друг с еднаква взаимна ирония, а в някои неща докторът внушава и явно превъзходство.


"Хубава шапка" е първата реплика на Уотсън по адрес на Холмс. Докторът редовно се закача с лошия стил на великия детектив, който често взима вещи назаем от изискания гардероб на приятеля си.


Подозренията, че Холмс и доктор Уотсън са интимни приятели съществуват отдавна и са тема на не  един и два вица. Намеци за това има и в някои от филмовите версии на героите. За сметка на това във филма на Гай Ричи има баланс и по тази деликатна тема.


Който иска да мисли, че Холмс и Уотсън са гейове, ще намери завоалирани доказателства за подозренията си, койте не се увлича по тази теория, ще намери в сюжета потвърждение за тяхната хетеросексуланост.


Заради жени между тях често възникват търкания: в началото на филма доктор Уотсън се стяга да напусне жилището на Бейкър Стрийт заради предстоящата си сватба с някоя си Мери  (Кели Райли), която Шерлок Холмс напада с такава злъч, която може да бъде обяснена само с банална ревност. На свой ред доктор Уотсън залива приятеля си с подмятания, когато разбира, че на хоризонта му отново се е появила авантюристката Ирен Адлер (Рейчъл Макадамс). Присъствието й в съдбата на героя авторите са разширили от един разказ на Конан Дойл и от снимка на бюрото до пълноценна любовна връзка. И въпреки че Холмс продължава категорично да не се доверява на Адлер, на подходящи моменти охотно демонстрира готовност да я спаси дори с цената на живота си.


Най-доброто, което зрителят (зрителките) успява да получи от тази романтична линия във филма, е образът на голия Робърт Дауни Джуниър с ръце, приковани към таблата на хотелско легло, и с възглавничка между краката, под която е скрит ключът от белезниците - в такъв вид го е оставила коварната му и непредсказуема възлюблена след поредната екстремна среща.


Никакви момичета обаче не могат да разделят героите. Ако Шерлок Холмс е работохолик, чийто мозък страда без работа, то доктор Уотсън е адреналинов наркоман, който през цялото време има намерение да направи избор в полза на годеницата и спокойния семеен живот, но това е пряко силите му. След като за пореден път се е сбогувал с Холмс "завинаги", той отново и отново се появява в сюблимния момент, за да спаси приятеля си от интригите на лорд Блекууд, който със своя черен плащ придава на случващото се явен оттенък на комикс - факт, който въобще не вреди на филма "Шерлок Холмс".


Професор Мориарти на втори план също присъства, но основната му роля в сюжета е във финалната фраза на филма: "Случаят още не е решен". И това е един от малкото случаи, когато обещанието за "to be continued" не изглежда изсмукано от комерсиални цели, а е вдъхновено от искрената симпатия на авторите към героите, с които ние току-що сме се запознали, но най-интересното за тях още предстои да научим. (Коммерсиантъ.ру)