Осман Октай: Доган готви план за политическа дестабилизация и етнически конфликти

Архив Варна

02-01-2010, 12:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Лидерът на ДПС Ахмед Доган готви план за политическа дестабилизация на страната", заяви в специално интервю за телевизия "Европа" бившият заместник-председател на Движението за права и свободи Осман Октай. Той предвижда тежка политическа зима заради разпадането и на други парламентарни групи като РЗС, което била една от целите на Доган.

Осман Октай очаква да бъдат повдигнати обвинения на десетина души от обкръжението на Доган, а самият лидер на ДПС, от своя страна, щял да се опита да изнуди правителството със заплахи за опасни етнически конфликти. Според Октай етническото напрежение щяло да избухне през февруари-март. И макар управляващите да усещат тези събития, бившият заместник-председател на ДПС изрази притеснението си, че с проблемите в ДАНС държавата едва ли би могла да реагира адекватно на евентуални конфликти на етническа основа. Още след шоковата конференция на ДПС, в която Доган намекна за оставка, Октай охлади страстите и предрече, ча такава няма да има.


"Ахмед Доган никога няма да напусне ДПС. Аз съм чувал от него преди години, когато е бил достатъчно откровен в нашите разговори на 4 очи, че той е създал тази структура и той ще я унищожи. Замине ли си той, значи просто трябва да си замине и партията. Това му е била концепцията и той все още не се е отказал от нея", заяви тогава пак за телевизия "Европа" бившият зам.-председател на ДПС. Целта на конференцията е била именно преизбирането му начело на партията, както и вкарването на обвиняеми като Митхат Табаков и Гюнай Сефер в Централния съвет, категоричен бе Октай.