Дамите и тийнейджърките с все по-големи стъпала

Архив Варна

04-01-2010, 11:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дамските стъпала стават все по-големи и смятаният до неотдавна за голям номер 39 вече е по-скоро нормален, твърдят британски медицински експерти. Според изследване, поръчано от веригата магазини "Дебнъмс", средният размер на дамските ходила е пораснал с един номер за последните пет години, пише британският в. "Дейли телеграф".


Това е част от еволюцията, но и последствие от епидемията на затлъстяване, която засяга вече целия свят, казват учените. Според тях консумацията на висококалорични и мазни храни, както и употребата на алкохол в периода на пубертета, стимулира хормоните на растежа, а те влияят не само на килограмите, но и на големината на крайниците.


Изследването показва още, че през 2009 г. търсенето на дамски обувки №44 е нараснало с 23%, а на №39 - със 17%. Засега магазините предлагат като най-голям женски номер 44, но скоро ще започнат да зареждат и с№46.


При мъжете се наблюдава същата тенденция. Ако едно време средният размер е бил №39-40, то днес нормалното са №43 до №47. Освен това учените открили, че най-красивата дамска обувка е №37, заради което повечето магазини на витрините си излагат точно този номер, а най-красивият мъжки модел е №40.