Войските в Йемен заловиха трима от Ал-Кайда

Новините

06-01-2010, 12:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Трима бойци на Ал-Кайда бяха  арестувани в Йемен. Те са заподозрени за участие в нападения на американското и на няколко други посолства в столицата Сана, съобщи Министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.


Арестите са последния ход на анти-терористичните служби на САЩ в Йемен, срещу клона на организацията там.


Американското и британското посолства затвориха за два дни тази седмица, заради заплахи от евентуална атака на Ал-Кайда. Други западни посолства също взеха мерки за сигурността, затваряйки врати за обществен достъп.


Двете посолства отвориха днес, след като САЩ съобщиха за успешния си удар по скривалище на Ал-Кайда северно от столицата. Акцията бе оповестена ден преди очаквания атентат в четвъртък.


Войските на Йемен атакували група бойци на Ал-Кайда, които се движели в планините в арабския регион. Атаката била насочена срещу лидера на местната Ал-Кайда – Мохамед Ахмед ал-Ханак, и неговия роднина Назеех ал-Ханак, съобщи МВР.


Водачите успели да избягат, но двама от бойците им са били убити, а няколко други – ранени при акцията.


Във вторник военните са заловоли трима от ранените терористи, когато те са потърсили помощ в болница в Рейда, област северно от Сана. Заловени са още четирима, заподозрени, че са превозили ранените до болницата и са ги укривали.


Правителството на Йемен напредва в успеха си срещу Ал-Кайда в последните дни. Това е опит на правителството да покаже на САЩ, че се справя с проблема, след като Щатите обвиниха страната, че губи в борбата с тероризма.


Във вторник, когато посолството на САЩ отново отвори врати, вътрешният министър на Йемен настоя, че борбата с групировката е под контрол: „Войските на Йемен са обградили от всички страни скривалищата на Ал-Кайда.”


Министърът каза, че около Сана и в западния регион Ходейда в последните дни са заловени още петима бойци. Стотици войници са изпратени и в източната част на страната, за да осигурят сигурност. В тази част на Йемен е нарастнала опасността от терористични атаки и затова правителството е затегнало военните мерки там.


Правителството е подпомогнало и серия от американски акции срещу терористите през последния месец. Партньорството със САЩ в борбата с тероризма поставя правителството на Йемен в деликатна ситуация, коментират европейски анализатори. Управяващите се опасяват, че прекалената намеса на Америка в антитерористичната кампания представя правитеството на страната като слабо пред обществото на Йемен, което има силно недоверие към САЩ. Това може да доведе до реакция на ислямските консерватори, които са основният стълб, подкрепящ президента Али Абдула Салех.


Освен това властите в Йемен изглеждат притеснени, че американската подкрепа ще окаже натиск върху Салех за реформа на управлението в тази слаба, разединена нация.
Правителството е силно чувствително към всеки намек за намеса във вътрешните работи. Но в същото време, страната е изтощена от многото кризи и се нуждае от помощ.
Йемен трудно оказва контрол извън столицата:  тежковъоръжени пламена владеят големи територии в планинската част. Много от тях искат да свалят Салех, а някои са дали убежище на бойци на Ал-Кайда. Страната се бори и на други вътрешни фронтове - с шиитските бунтовници на Север и с възстановената сепаратистка кампания за независимост в южната част.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в понеделник похвали йеменските действия, но предупреди, че Ал-Кайда е голям проблем за Йемен, който се е превърнал в глобална заплаха след като местното ядро на терористите пое отговорността за опита за взрив на пътническия самолет в САЩ на Коледа.


На снимката: Полицай охранява автобус на 5 януари. Йемен засили мерките по сигурността срещу Ал-Кайда, след обвинения на САЩ в слаба централна власт в страната.