Емигранти недоволстват от новия семеен кодекс

Архив Варна

07-01-2010, 10:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Партията на българските емигранти „Другата България” и българите, живеещи в чужбина призовават отговорните институции да обърнат внимание на дискриминационните разпоредби за осиновяване, приети в новия Семеен кодекс.


На 01.10.2009 г., с влизането в сила на новия Семеен кодекс бяха въведени промени, които на практика лишиха българите, живеещи в чужбина, от възможността да осиновяват деца в България. Новият режим ги третира наравно с чуждите граждани и ги задължава да предприемат процедурите на международното осиновяване.


За българите, живеещи в чужбина това означава насочване към акредитирани посреднически агенции за международно осиновяване, които са изключително скъпи. Многократно по-дълъг ред на чакане за вписване в регистър, към момента 3-4 години. Възможност за осиновяване единствено на деца, получили вече 3 отказа да бъдат осиновени от български граждани, живеещи в България. Заплащане на драстично по-високи държавни такси при допускане до осиновяване.


Съгласно Конституцията на Република България - член 26, ал.1,  „Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."


С настоящата петиция се обръщаме към компетентните български институции с молба да бъдат преразгледани разпоредбите на новия режим на осиновяване. Да бъде върнат режимът на отменения Семеен Кодекс за осиновяване от българи, живеещи в чужбина.


Вярваме, че активните действия на институциите ще доведат до промяна на
Семейния кодекс.