“The Economist”: България – синоним на корупция в Брюксел

Архив Варна

08-01-2010, 12:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Икономическата криза затрудни говоренето за региона „Източна Европа".
Самата идея за нея никога не е била ясна, а сега става дори вредна
Така започва обширен материал на „The Economist", посветен на икономическото състояние на страните от тази част на континента.


„Източна Европа" е географска странност, посочва изданието, като отбелязва - въпреки, че включва Чехия (в центъра на континента), но и Гърция и Кипър, които са част от „Западна Европа", но се намират в крайния югоизток.


Това понятие няма и исторически смисъл, пише още „The Economist". Като аргумент изтъква факта, че Източна Европа включва и страни като Украйна, прекарали десетилетия под съветска власт и Албания, която не е имала голям досег.


След като тези страни се разделиха след падането на комунизма, сега те имат повече различия, отколкото общи черти. Названието „Източна Европа" предполага не само общо минало, но и серия от проблеми. Обременена история от миналото, лошо управление и икономическа мизерия сега, чертае изданието пътя на страните от тази част на Стария континент.


„The Economist" разглежда три групи страни от този район на Европа. В третата категория попадат страните, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г. Те са смесена група, която варира от примерни „европейски граждани" като Естония, готвещи се да въведат еврото, до Румъния и България, които вече са станали нарицателно в Брюксел за корупция и организирана престъпност, посочва изданието.


„Тhe Economist" обаче изтъква, че икономическата криза е показала колко може да е подвеждаща представата за икономическото състояние на Източна Европа.


Част от страните в района са по-близки до европейските стандарти от някои „западни" членове на общност, посочва то и изтъква, че най-големият бюджетен дефицит в ЕС през следващата година се очаква да бъде не в страна от бившия комунистически „Изток", а във Великобритания и Гърция.


Новото правителство в Атина прогнозира бюджетен дефицит, достигащ 12,7% до 14,5% от БВП. Никоя от десетте държави от бившия Източен блок, станали чат от съюза, не е в толкова лошо състояние.


Като пример се изтъква, че Словения и Чешката република надминаха жизнения стандарт на Португалия, най-бедната европейска страна от „западния" лагер. Някои от тях дори задминаха кредитния рейтинг на „старите страни членки".


Трите категории имат смисъл, допълва "The Economist". Първата обхваща петте автократични държави на Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан). Те не са членове на Съвета на Европа, което показва и проблеми. Втората полезна категория са потенциалните членове на ЕС. Tя започва с малки страни като Хърватска и Македония и големи „проблематични случаи" като Турция и Украйна и дори 4 бивши съветски републики - Грузия, Молдова, Армения и Азербайджан.