Британски репортер и американски пехотинец убити при взрив в Афганистан

Варна Лайф

11-01-2010, 12:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Експлозия в южната част на Афганистан уби американски пехотинец и ветерана във военната кореспонденция, репортерът на „Съндей Мирър” – Рупът Хамър. Той е първият британски журналист, загинал в конфликта.


Хамър е осемнадесетият журналист, убит в Афганистан от началото на конфликта,  започнал с терористичните атаки на 11 септември 2001 г. 


39-годишният Хамър и 43-годишният фотограф Филип Кобърн са придружвали американски пехотинци, когато колата им е била ударена от самоделна бомба близо до село Науа в Хелманд, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания.


Американски пехотинец също е станал жертва, каза министърът. Кобърн е бил сериозно ранен, но е стабилизиран, без опасност за живота.


Първоначалната информация е била, че и афганистански войник е бил ранен, но по-късно това бе отречено от Министерството. Ранени са още пет пехотинци, но засега няма информация за състоянието им.


Последната година беше смъртоносна за отразяващите войната. Канадският журналист Мишел Ланг беше убит в края на 2009 г. в Афганистан. Един от най-известните афганистански репортери загина през септември.


От редакцията на „Съндей Мирър” казаха, че Кобърн и Хамър са летяли с американски военни към Афганистан вечерта на 31 декември. Пътуването им е трябвало да продъжи един месец. И двамата са опитни в отразяването на конфликти от горещи точки на света. Това е било петото пътуване на Хамър до Афганистан, а Кобърн е отразявал досега събитията от Афганистан, Ирак и Руанда.


„Рупърт вярваше, че единственото място за отразяване на война е от фронтовата линия и като наш кореспондент той искаше да пътува с американските пехотинци в мисията им в Южен Афганистан ”, каза в изявлението си редакторът на „Съндей Мирър” Тина Уийвър.


Репортерът Том Нютън Дън, който често е отразявал събитията от фронтовата линия с Хамър каза: „Той беше невероятно добър в получаването на информация и наистина разбираше въоръжените сили...И никога не се е страхувал да отиде на места като Ирак, или Афганистан.”


Британското правителство поднесе съболезнованията си. Министър-председателят Гордън Браун каза за Хамър и Кобърн: „кураж, умения и отдаване на репортерската професия от фронтовата линия” са нещата, чрез които те са доставяли информация на целия свят за постиженията на международните сили в Афганистан.


Министърът на отбраната Боб Айнсуърт каза, че двамата са го придружавали в последното му пътуване към Афганистан и е бил впечатлен от „тежкия им труд и професионализъм”. „Моите мисли и най-дълбоки съболезнования са насочени към семействата, приятелите и колегите на двамата мъже в тези особено тежки времена”, каза Айнсурт.


Хамър ще продъжи да живее чрез съпругата си Хелън и трите им деца, казаха от редакцията на вестника.