Излиза ли Германия от най-тежката рецесия от Втората Световна Война насам?

Архив Варна

16-01-2010, 18:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Федералният статистически офис на Германия обяви, че икономическият растеж е намалял с 5% през 2009 г., което е един от най-сериозните и обезпокоителни показатели измежду водещите европейски икономики. Все още официално не са предоставени данните за представянето на страната през последното тримесечие на 2009 г., но икономисти прогнозират сериозно забавяне в тепмовете на растеж именно в този период.

Брутният вътрешен продукт на Германия за второто тримесечие на 2009 г. е нарастнал едва с 0.4% , и с 0.7% за третото тримесечие на годината. Приходите от търговия и продажби са намалели през Ноември 2009, което е индикация за свито потребление, но пък безработицата е намаляла през Декември 2009.

Германският Министър на Икономиката, Райнер Брюдер, коментира, че се очаква брутният вътрешен продукт да е малко над нулата, но икономиката на страната все още е изправена пред много рискове. „Икономическото възстановяване е все още много крехко”, обобщава Брюдер.

Официалните статистически данни за икономическия растеж на страната през последното тримесечие на 2009, които се очакват с голям интерес, ще бъдат оповестени на 27 януари, което е само ден след като Националния Статистически Институт на Великобритания публикува своите показатели, с което се очаква да се потвърди, че Обединеното кралство е излязло от рецесията през същия период на 2009.