КРС глоби мобилните оператори

Новините

22-01-2010, 11:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) санкционира "Космо България Мобайл" ЕАД ("Глобул") и "Мобилтел" ЕАД ("Мобилтел"), тъй като операторите не са въвели предвидените от 1 януари намаления на цените на разговорите, съобщава "Фокус". Определените глоби са  в размер на 5000 лв. седмично на компаниите. На лицата, които представляват операторите, е наложена глоба в размер на 500 лв. седмично.

КРС определи ценови ограничения на трите български мобилни оператора "Виваком", "Глобул" и "Мобилтел още през март м.г. Според тях  те трябваше  поетапно да намаляват на цените за терминиране (при свързване между мобилните оператори) на разговорите в техните мрежи по график, определен от регулатора. Считано от 1 ануари 2010 г. цените за терминиране в мрежите на операторите следва да бъдат 20.5 стотинки (силен трафик) и 15 стотинки в слаб трафик.

Операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране на трафик в мобилни и фиксирани мрежи в  края на миналата година на нарочна среща с премиера Борисов по проблемите на телекомуникацията.

"Глобул" и "Мобилтел" не представиха на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, включително и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение. Регулаторът установи, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като въвеждат допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Мобилните  оператори у  нас  поддържат най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, посочват от регулатора.