Шимпанзета заснеха документален филм

Архив Варна

28-01-2010, 17:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В праймтайма на ВВС2 показаха първия филм изцяло заснет от маймуни.

Авторите са 11 шимпанзета от зоопарка в Единбур, съобщава infox.ru.


Шимпанзето и тъчскрийна

На приматолога Бетси Херелко от университета Стърлинг й хрумнало да подари на маймуните камера. Изследователката от години изучава поведението на тези животни. Тя си е поставилa две задачи. Първо, да научи маймуните да използват сензорния дисплей тъчскрийн и с негова помощ да гледат избрани видеозаписи, за да разбере какво харесват шимпанзетата. После да ги научи да използват специалната камера Chimpcam, поставена за безопасност в удароустойчив оранжев контейнер.


Експериментът продължил 18 месеца. През това време станало ясно, че шимпанзетата много повече харесват да снимат с камерата, отколкото да седят тихо и да мушкат с пръст в екрана.


Разделът за шимпанзета в зоопарка в Единбург е най-големият по рода си. Той се състои се от три свързани помежду си открити площи и поредица от малки стаи, където учените изследват маймуните.


Основната работа на маймуните режисьори е да се разхождат на открито, което довело до филми с техните игри, преследвания и катерене по въжета. В помещенията за хранене те не взимали апарата, от което може да се заключи, че приматите възприемат предмета по-скоро като играчка.


Както съобщава на сайтът на проекта, шимпанзетата не разпознават себе си на видеото: собствените им лица не предизвикват никаква реакция.


Най-добре заснетите от шимпанзетата кадри, са свързани във филм, който беше излъчен в праймтайма на един от най-големите телевизионни канали в Англия ВВС2, в програмата Natural World. Харелко е много щастлива, че лентата дава представа за това как шимпанзетата виждат света около себе си.


Становището на професионалистите: боклук

Кинокритикът на британския вестник "Гардиън" Сам Уолъстоун е на друго мнение.


"В качеството си на професионален кино и телевизионен критик мисля, че съм в позиция да дам оценка на резултатите. И мога да кажа - боклук ... няма структура, няма фокус ... Няма сюжет. Остава чувството, че те не осъзнават, че правят филм. Просто е станало така, че контейнерът, който са разнасяли, се е оказал кинокамера", възмутен е Уолъстоун. Той припомня, че човешката ДНК се различава от ДНК-то на шимпанзетата само с 2%: "Явно точно в тях се съдържа основната разлика между нас".