Лекарите измислиха лек срещу хипертония

Архив Варна

29-01-2010, 09:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британски лекари успешно направиха първата операция, която трябва напълно да излекува пациент с хипертония, пише британският вестник "Дейли Телеграф".

За да се отървете ефективно от високото кръвно налягане, от което страдат милиони хора по целия свят, не е нужна да ви поставят пълна упойка, а цялата процедура отнема около  час.


Операцията беше част от международните клинични изпитания на революционна методика, която вече беше наречена от най-изявените специалисти "пробив в тази област на медицината за последните 50 години". Методът се състои в това, че с помощта на специален проводник, въведен през кръвоносните съдове, се правят малки изгаряния на нерва, който е отговорен за прехвърляне на специален сигнал от  мозъка към бъбреците. Тази операция се нарича аблация на бъбречния симпатичен нерв. Тя дава възможност да се блокира нервния импулс, с който мозъкът "нарежда" на органите да увеличат кръвното налягане. Следователно - намалява значително риска от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.


Ефектът, по предварителни прогнози, ще се прояви след около три месеца.Първият пациент, подложен на тази операция, е 68-годишният Антъни Хенри, който е болен от диабет, дълбока венозна тромбоза и инсулт. По време на процедурата, той е бил в съзнание и е поддържал разговор с лекарите. Антъни е останал в болницата за 24-часово наблюдение, макар че в бъдеще, след като медиците наберат повече опит и информация  за периода на възстановяване, се очаква пациентите да бъдат изписвания още същия ден. 

Приблизително един от десет души, страдащи от хипертония, не може да контролира кръвното налягане с лекарства или не ги понася. Новият метод е сравнително евтин (струва 4 хиляди паунда) и е ще спаси хиляди пациенти от ежедневното и "до живот" приемане на лекарства. Но също и ще даде надежда на тези, за които съществуващите терапии са неефикасни.