"Топлофикация София" осъдена да плати 450 000 лв.

Новините

29-01-2010, 10:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Имуществени санкции от общо 450 000 лв. трябва да заплати "Топлофикация София" за извършени нарушения на антимонополния закон.

Това е  решението на Върховния касационен съд, с което се потвърждава и заключението на Комисията за защита на конкуренцията от декември 2008 г. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано пред друга инстанция.


Проучването на Комисията показа, че към септември 2008 г. "Топлофикация София" е спряла топлоподаването от абонатната станция до редица сгради. Изрядните клиенти в 51 сгради са били лишени от топло. Тези, които не са плащали изобщо, били само 20 абоната. ВАС изтъква, че прекъсване е топлоподаването е допустимо само при изчерпване на всички други възможности за уреждане на отношенията.


Законът задължава енергийните предприятия да обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на топлинната енергия. Спиране на топлоснабдяването може да бъде извършено след предварително писмено предупреждение, с 15-дневно предизвестие и седемдневен срок за доброволно изпълнение, при незаплащане на дължимите суми повече от 2 месеца след определения срок на плащане.