Канада отказа гражданство на бивш член на КГБ

Новините

29-01-2010, 11:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Канадските власти отхвърлиха молбата за постоянно жителство на бившия член на КГБ Михаил Ленников и го връщат в родината му, съобщава National Post.


Новият министър на обществената безопасност в страната Вик Тайвз заяви, че решението за депортиране на Ленников остава в сила, тъй като той е работил за руските спецслужби.


През последните 8 месеца офицерът от КГБ се укривал в една от църквите във Ванкувър. Той възнамерявал да изчака там решението за отмяната на депортирането му, но канадските власти решиха друго.


48-годишният Ленников чака в продължение на 12 години да се сдобие с канадско граждаство. Той заминал от Русия през 1995 г. Първо бил в Япония, а от 1997-а - в Канада. Там записал магистратура в университета в Британска Колумбия. След две години подал молба за канадско гражданство за себе си, съпругата си и сина им.


Самият той твърди, че никога не е крил, че сътрудничи на КГБ и даже предоставил на канадските власти пълни подробности за работата си. По негови данни той бил завербуван от спецслужбите против волята си, заемал ниска длъжност в йерархията и след пет години работа напуснал.


Окончателният отказ на канадските власти да му дадат жителство и категоричното решение да депортират Ленников са мотивирани най-вече с факта, че като бивш член на вече разпуснатата руска тайна полиция той представлява заплаха за безопасността на страната.