В Турция издирват свидетели срещу вдовицата на Самоковеца

Архив Варна

29-01-2010, 12:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Властите в Турция издирват за разпит свидетели по делото, което се води срещу вдовицата на Константин Димитров Самоковеца - Ангелинка.

Три от имената вече са заличени от списъците, тъй като не могат да бъдат открити. Съдът очаква и документи от Турция, които трябва да бъдат приложени към делото. Липсата им наложи днешното съдебно заседание срещу Ангелинка да бъде отложено за 19-и март.


Срещу вдовицата на Самоковеца е повдигнато обвинение за контрабанда на дрехи и обувки от Турция на стойност 697 741 лева и използването на фалшиви фактури за тях. Нелегалните стоки били вкарвани в България през митниците на летище София и Горубляне, твърди държавното обвинение.


Освен това като едноличен собственик на фирмата "Борогруп травъл - Лондон" ЕООД Ангелинка е продала всичките си 400 дяла на американската компания "Адамко" ООД. По този начин тя избегнала запорирането на част от имотите на семейството от Комисията Кушлев.


Съпругът й - Косьо Самоковеца, който е сочен като един от най-големите наркобосове у нас, беше застрелян през декември 2003 г. в Амстердам, а вдовицата му наследи цялата му собственост. Ако се докаже вината й по обвинението за контрабанда, тя може да отиде в затвора за 5 до 15 години и да отнесе глоба от 50 000 до 200 000 лв. По обвинението за прехвърляне на дяловете на фирмата присъдата е от 1 до 5 години затвор и глоба от 3000 до 5000 лв.