Румен Овчаров: Добавете към дефицита и поне 500 млн. ДДС

Архив Варна

30-01-2010, 13:47

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Oфициалните данни за дефицита в бюджета, който министър Симеон Дянков обяви за 496 млн. лв., са на базата на касовите разплащания на държавния бюджет.

Реалният дефицит обаче е значително по-голям, защото включва още между 500 млн. лв. и 800 млн. лв. неразплатено ДДС. Това обяви Румен Овчаров в Хисаря, където на семинар се е събрала Парламентарната група на Коалиция за България. Бившият БСП министър даде свое определение за действията на правителството: Странна смесица между някои от постулатите на монетарния фундаментализъм с висока степен на некомпетентност.


Ние ще настояваме правителството да престане да си играе на скришка-мишка с българското общество по отношение на финансовите параметри в българската икономика, ще искаме ежемесечно да бъдат представяни пред българската общественост, включително и пред народните представители, данните за касовото изпълнение на бюджета, за неразплатените плащания на ДДС, за неразплатените задължения на държавата към бизнес субектите, за да може всички в държавата да си правят една реална оценка за състоянието на финансите на България, категоричен бе Овчаров.


„Ние стартираме 2010 г. тежко натоварени от негативите в държавния бюджет за 2009 г. Това налага преосмисляне на политиката, която води държавата”, каза Овчаров. Според него новата оценка за макрорамката и прогнозата за развитието на България през 2010 г., в която от -2% БВП вече се очаква да нарасне с 0,3%, биха могли да доведат до около 600 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета. Това би позволило на правителството да извърши целенасочена и последователна политика в някои сфери, в които досега не е извършвана такава, подсети управляващите депутатът.