За неплатена глоба - първо SMS, после съдия изпълнител

Новините

01-02-2010, 13:19

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 6,5 милиарда лева несъбрани вземания е наследила НАП от Агенцията за държавни вземания (АДВ), съобщиха от приходната администрация.

Сумата включва различни публични дългове-от данъци, мита, глоби, такси.


Близо един милион изпълнителни дела, по които няма плащания, са предадени в НАП в началото на 2010 година.

Гражданите, които са натрупали неплатени глоби през годините, ще бъдат информирани от НАП по телефона, електронна поща или с SMS за просрочените си задължения. Съвременният модел на уведомяване ще бъде въведен от след март.т.г.
Едва след като не постъпи плащане, ще бъде образувано изпълнително дело.

Друга последица от вливането на АДВ в НАП е, че инспекторите на приходната агенция вече ще могат да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили задълженията си към държавата.

Досега данъчните можеха да налагат запори и възбрани на банкови сметки, автомобили, недвижими имоти и различни вещи, но не можеха да продават това имущество на търг.

"Това е наистина тежко наследство. Сумата е близо половината от приходите, които НАП събира годишно. Ще променим значително начина на работа, защото в условията на криза страната ни има нужда от по-ефективно събиране на вземанията", каза изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.