Константин Тренчев: Закриването на болниците е прибързано и необмислено

Архив Варна

02-02-2010, 09:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви в сутрешния блок на PROBG, че някои от предложенията на сегашното правителство за здравната реформа трябваше да бъдат обсъдени от НСТС, преди да бъдат взети конкретните решения.

„Хората трябва да знаят каква е алтернативата. Закриват се болници: какво да правят хората, къде да отидат. Тези решения не бяха прибързани и не добре обмислени”, подчерта президентът на КТ „Подкрепа”. Той обясни, че има много начини как да бъдат спестени пари в сектора, вместо да се закриват болници. „Например, чрез електронната здравна карта, с лекарствата се правят разни далавери. Трябва да се разбере какъв е механизмът за източване на пари в системата, а не просто да се закриват болници”, допълни д-р Тенчев.


По повод вчерашната среща при президента с премиера, Константин Тренчев обясни, че синдикатите са били поканени заради промените в закона за митингите и шествията. Лидерът на „Подкрепа” обясни, че законът наистина е имал нужда от корекции, но чисто козметични, защото е бил изпълнен със стари комунистически термини. И покрай тези козметични промени, тихомълком и на тъмно бяха приети спорните моменти в закона, които едва ли не забраняваха протестите пред ключови институции. „В крайна сметка след вчерашните консултации с президента и премиера се разбрахме, че срокът за уведомяване за митинг или шествие си остава 48 часа, а не както е заложено в новия закон – 72. Другият спорен момента беше забранителната зона за протести, която в поправките на закон не е посочено колко трябва да бъде – може чак и на Околовръстното да пратят хората да протестират”, продължи Константин Тренчев. Той допълни, че по време на срещата при държавния глава, страните се разбрали, че зоната ще има параметри – минимум 5 и максимум 10 метра и то само пред три институции – Президентството, НС и МС, обясни Константин Тренчев. Той обаче посочи, че вместо да се ограничават хората трябва да се разбере какви точно са причините, които изкарват хората на улиците, и да се решават. „Българите излизат, когато имат много сериозни проблеми и един закон не може да ги спре. Въпросът е да решаваш проблемите, а не да ограничаваш хората”, обясни президентът на КТ „Подкрепа”.


Константин Тренчев допълни, че трудно могат да се правят прогнози за доходи на българите по време на криза, но все пак направи прогноза:  до средата на годината ще е много трудно доходите да тръгнат нагоре.