Електронната книга - революция в четенето или въпрос на цивилизация?

Варна Лайф

02-02-2010, 13:46

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Идва ли краят на обикновените книги? А с книжарниците - ще се превърнат ли те окончателно в дюкянчета за кламери и календарчета? А какво ще се случи с онези верни читатели, които обичат да си полягват с любимата книга?

На пазара се появи ново устройство - iBook eReader, електронна книга. Макар бавно, то набира все повече почитатели. Не, този път не става въпрос за изморени очи, за досадно боравене с мишката и прочие технически ограничители, пречещи за пълно потъване в един роман. Устройството има екран, основан на технологията "електронно мастило". То имитира почти до съвършенство печат върху хартия. Ще рече, че му липсва само миризмата на печатница. Дори феновете на клозетното изолиране ще останат приятно изненадани, защото електронната книга може дори да се разлиства, докато... докато сте сред природата на чист въздух, да го кажем. Това става благодарение на touch screen екран. Но защо говорим в единствено число. Електронната книга може да побере 3000 книги в текстов формат на 1GB SD карта. Представяте ли си - няма да се чудите кое издание колко ще натежи в куфара ви за почивка. Копирате си дузина заглавия и отивате на море.


Батерията на поредното чудо на техниката издържа за преглеждането на 7000 страници текст.


В Щатите са загрижени за околната среда. Това е една от причините всеки пети американец да заменя обикновената книга с електронна. На помощ им идва статистиката, с която ги обстрелва компанията за разпространение на устройството. Например за отпечатването на 2000-2500 броя книги, едно дърво умира. А на всеки трийсет секунди някъде по света някой издава книга и се превръща в убиец на дървета. И всичко това на фона на тиктакащото предупреждение, че едно дърво влиза в зрялост на двадесет години.


В този ред на мисли не е лошо бъдещите писатели да поработят над своите електронни подписи по книгите на почитатели.


Книгата е консервативно изобретение. За разлика от други открития на човечеството в своята история то търпи много малко подобрение. Вземете един автомобил, например. За сто години се е изменил толкова, че едно време трябваше един предиобед, за да се вдигнат сто километра, а сега едно порше ги стига за по-малко от четири секунди.


Книгата като творение си се движи от стотици години по един и същ път. Хартия, корица, автор, читател. И ето как сега едно ново произведение, което дори в калъфче можете да си сложите, е на път да измести представите ни за четене. Дори няма да е задължително да се откажете от плюнченето на пръстите. Можете да си вземете парцалче и да си забърсвате имитиращото хартия стъкълце.


Електронната книга ще става все по-популярна с падането на цената й. Сега тя стига до 250 евро. Ще стане така, че скоро не само ще е по-джоба на всеки, но ще е и в джоба на всеки.


В чест на Рей Бредбъри можем да си направим експеримент: Да пробваме да запалим електронната книга - на колко по Фаренхайт ще пламне? Просто да направим услуга на следващия автор, който ще тръгне по стъпките на известния писател и ще напише втора част на култувия роман "451 градуса по Фаренхайт".


След всичко изписано не е лошо да се кажат няколко добри думи и за добрата стара книга - с твърди или меки корици. Замислете се - с какво ще напълните библиотеките вкъщи?