Правят нова рибна борса, старата е кофти

Мисия Варна

03-02-2010, 10:32

Снимка:

СНИМКА: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Нова рибна борса ще бъде построена на бъдещото рибарско пристанище, съобщи днес областният управител Данчо Симеонов.

Тържището на централния пазар било кофти, тъй като не отговаря на никакви изисквания. Нещо повече - по документи било зелена площ, подчерта Симеонов. По проекта за новото пристанище пък се работело усилено.


400 кг риба е била конфискувана вчера от амбулантни търговци, които обикалят града с колелета или продават по тротоарите. Рибата вече е изгорена на екарисажа, информира шефът на държавната ветеринарна медицинска служба в града д-р Йордан Киров. Той разясни и защо във вторник отново се е наложило да запечата рибната борса на пазара. "От 3 години водим преговори с общината и "Пазари" какво трябва да направят, за да отговаря тържището на законовите евроизисквания. Не направиха нищо и бях принуден да запечатам борсата. Частичният им ремонт от януари не е съгласуван с нас, а при проверка констатирахме, че са сложили няколко маси и ледогенератор, който може да изстуди уискито в някой бар, но няма капацитет за рибна борса", коментира д-р Киров. Според него помещението не отговаря на санитарните изисквания - няма достатъчно мивки, няма условия за съхраняване на замразената риба, няма складова площ, няма тоалетна... и изобщо не са направени постъпки за регистрация по закона за храните.

"Във Варна има над 10 000 търговски обекта, които имат такава регистрация. Тоест те спазват изискванията. Няма да позволим на никой да се подиграва с нас и да работи незаконно", категоричен е д-р Киров.

Той обясни и защо рибната борса е опасна за здравето на нейните клиенти - вечер рибата се товарела по багажниците на колите, после се съхранявала незнайно къде и на сутринта отново се появявала по щандовете. "Нямат техника, която да осигури минусови температури за съхранение на рибата през нощта", подчерта д-р Киров.

Проверките за продажба на риба по улиците продължават и днес. До момента търговците от борсата не са стоварили един тон риба пред общината, както се заканиха.