Инвалиди могат да развъртят дребен бизнес с 15 000 лева

Архив Варна

05-02-2010, 03:54

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

До 15 000 лева дава Агенцията за хора с увреждания на инвалиди, които кандидатстват с проект за развитие на собствен стопански бизнес.

 „Става въпрос за разкриване примерно на фризьорско салонче, работилничка, ателие, магазинче и други подобни”, разясни регионалният представител на агенцията Валентин Дамянов. Условието пред кандидатстващите е първо да са с над 50% увреждания, а ако спечелят, в продължение на три години трябва реализират поне 200-300 лева печалба.

15-е хиляди лева или по-малко в зависимост от проекта, не са заем и не се връщат на агенцията. Всички необходими документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на сайта на агенцията http://ahu.mlsp.government.bg. „Да, ползването на компютър също се явява като вид условие, но техническо. Вече всичко става по електронен път, но все пак 15  000 хил. лева не е малка сума – аз работя три години за нея”, коментира още Дамянов.

По неговите думи, жена от село Тополи вече е спечелила средства по въпросната програма. Тя е отворила нещо като работилничка за производство на кукли. Друга дама – незряща, пък е стартирала собствен бизнес със звукови преводи от и на чужди езици.

Агенцията има и програма, насочена към работодателите, които наемат хора с увреждания. Става въпрос за финансови преференции - за оборудване на помещение, в което работят инвалиди, както и средства за всеки един нает на работа човек с физическо увреждане. Сумите не са никак малки. Всеки работодател, който вземе дори и само един инвалид, пък получава 7,5 хил. лв., за да изгради рампа за инвалидни колички.

Според статистиката между 8 и 12 % от населението на страната са хора с увреждания. Това означава, че в България живеят около 850 000 инвалиди. За Варна цифрата вероятно е около 100 000 души, информира още Дамянов