Бетонът в Майорка поевтиня

Новините

08-02-2010, 15:16

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Заради една от най-тежките си хотелиерски кризи Майорка дори насън ще заобикаля бетонното строителство.

Бившият испански министър на туризма Хавиер Наваро изстреля: "Всичко трябва да се събори и да се построи наново."

Броят на туристите е паднал с 12 процента. Това подтиква местните да търсят нова концепция. Те не искат да предприемат опустошителни действия като предложените от бившия министър. По-скоро желанието име да се налеят много средства за модернизация и преустройство. И няма как при положение, че бъдещето на популярната дестинация е сложено на карта. Някои от сградите там са стари, мухлясали и отблъскващи. Освен това властите искат до 2020 курортът да стане по-зелен и по-екологичен. Дори мислят трамвай да затрополи по улиците. До този момент е имало такива проекти, но са липсвали пари. Те обаче така или иначе ще изтънеят, ако не се вземат спешни мерки. Курортистите избягват наблъсканите една до друга сгради. На всичкото отгоре пакетите за посещение на острова се продават почти на килограм.

Примерът е показателен за нашето поохранено вече с бетон Черноморие. Туроператорите всъщност отдавна са оценили "предимствата" на бетона. Той все още е основна съставка в пейзажа на курортите ни. На този етап обаче не се мисли за трамвай, който да минава през алея от чемшир, където присядат доволни курортисти, с преизпълнени с чист въздух дробове. А наколо пеят екологични птички, победили със закон агресивните бетоновози. 

За отбелязване е, че дори огромните намаления, с които Майорка се подмазва на туристите, не могат да го вдигнат на крака. Ето защо въпросът за нова концепция не може да се отлага. 

По-добрите оферти в нашите черноморски хотели в известен смисъл са сигнал, че нещо трябва да се промени. Бетонът е хубаво нещо. Но някак пасва повече на язовирна стена, отолкото да се опакова с него отдъхващ си турист.