Наводнението край Казашко настъпва към жп релсите

Архив Варна

15-02-2010, 12:25

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Наводненият участък от пътя и нивите край варненското село Казашко е достигнал на 100 метра от жп релсите.

Всъщност залетите територии са в землището на село Тополи, но като разстояние са по-близо до Казашко, разясни за ВарнаУтре кметицата на селото Гергана Иванова. Тя посочи и причината за наводнението – засипването на едно дере, което от 2008 година е превърнато в строително сметище. Всичко било официално и законно – има разрешениеот РИОСВ и регионалното министерство. Засипването на дерето обаче възпрепятства отичането на водата в ситуации като настоящата. 

 

„Хората които са подписали това разрешително изобщо не са идвали на място да проверят какво правят. Ако продължава да вали, нивото на водата може да достигне до жп линията и да я залее”, коментира още Иванова. 

 

От строителния контрол към община Варна вече се били заели да проверят документацията около издаването на разрешително за изхвърляне на строителни отпадъци в дерето. 

 

По думите на кметицата, залетият район няма как да бъде отводнен, тъй като дори и гражданска защита да изпомпва водата, тя пак ще се стича от към нивите. В момента единствено спират автомобилите тръгнали по директния път от Варна към селото и ги пренасочват по обиколния маршрут през Тополи.

Вижте фоторепортажа »

Камчия излиза от коритото си 

Река „Камчия” е започнала да излиза от коритото си и прелива заради силния дъжд, съобщиха от гражданска защита. Наводнено е рибарското селище при устието на реката.

 

Освен това вода е заляла няколко къщи във Вълчи дол. Наводнена е и детската градина във варненския квартал „Аспрарухово”.