Трактора се изживява като репресиран от Народния съд

Архив Варна

18-02-2010, 11:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Притеснявам се, че вицепремиерът Цветан Цветанов и Иван Костов ми произнасят присъди като пред Народния съд през 1945–46 година.

Това ги поставя в много особена ситуация и това ще ги принуди да ми изфабрикуват доказателства, каза обвиненият за ръководител на въоръжена престъпна група Алексей Петров – Трактора за медиите, цитиран от сайта Vsekidеn. Това стана непосредствено преди Софийският апелативен съд да започне заседанието по мярката за неотклонение на задържаните при акция “Окпопод”. Заседанието за разглеждането на мярката бе отложено с няколко часа, тъй като адвокатите поискаха да се запознаят с новите доказателства и да се консултират с клиентите си. Очаква се и съдът да се произнесе за това дали процесът да бъде открит или скрит от погледа на обществото. Желанието на прокуратурата е за закрито заседание, докато адвокатите на задържаните държат на публичност на процеса.


Трактора, братята Пламен и Йордан – Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов – Марчело, Момчил Кръстев и Николай Велков бяха въведени в съдебната зала през тайни вътрешни коридори на Съдебната палата. Въпреки това представителите на медиите обаче успяха да се възползват от няколкоминутното закъснение на съдебния състав и да го разпитат.


При такива акции на ДАНС и МВР, който иска да намери нещо, ще го открие“.Така Алексей Петров коментира информацията, че при обиските  в басейна "Спартак" са открити документи на ДАНС.


По думите му една от причините, заради които бе арестуван, е, че последователно е изразявал несъгласието си с икономическата политика на държавата. Той каза още, че е пратил документ до финансовия министър Симеон Дянков, в който е посочил конкретен модел за сваляне на лихвите в страната.


Обяснението на Петров за ареста му е,че е засегнал сериозни интереси в банковата система. „Вместо отговор в законовия срок от вицепремиера, получих арест“, добави Петров.Той обяви, че вероятно ще дойде моментът, в който ще посочи и конкретните банки, които са се облагодетелствали.


Като друга причина да е в ареста Петров посочи показанията си пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС през миналата година.  По думите на Петров тогава е представил доказателства за това какъв модел на работа са имали специалните служби за отстраняването на противниците си преди екипа на Петко Сертов.


"Аз съм казал всичко, посочил съм конкретни хора като заплаха за националната сигурност“, обобщи Петров, но не пожела да назове имена.


"20 години съм работил честно и чисто, за което съм награждаван многократно. Единственият чадър, който съм имал, е, че не съм се обвързал с нито един политик, с нито един държавен чиновник, с нито един представител на престъпна структура“.
Трактора заяви, че винаги е имал "законен бизнес с големи обороти“ като коментар на информацията,че дължи данъци в размер на  1,5 млн.лв.


По отношение на това защо е писал писмо до американския посланик, който беше сред първите, които приветстваха акцията на МВР, Трактора отговори: “Тъкмо поради това, че поздрави МВР, трябва да се чуят и двете страни и за това искам среща с него”
На седмината арестувани при акция “Октопод” бяха наложени постоянни мерки задържане под стража на 12 февруари от Софийския градски съд. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, занимавала се от 1997 до сега с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Тогава съдът се съгласи с доводите на адвокатите, че повдигнатите обвинения не са в достатъчна степен прецизни, но отбеляза, че разследването е в твърде ранен етап, а по обем обвиненията са конкретизирани и достатъчни, за да могат да се породят вредни последици, ако на някого от групата бъде наложена по-лека мярка.


Днес от прокуратурата представиха нови доказателства, събрани от показанията на общо 18 свидетели, както и справка от НАП с гриф “поверително”. Заради тази справка апелативният прокурор настоя пред съда, делото да бъде разглеждано при закрити врати, като по този начин няма да се предостави възможност на медиите да отразят процеса. Това бе възприето остро от адвокатите, които контрираха, че справката от НАП не е никакво доказателство, тъй като не е изготвяна по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.