Суперсерия СССР - Канада 1972

Архив Варна

24-02-2010, 17:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В навечерието на един голям мач, на едно голямо събитие е време да си спомним откъде започна голямото противопоставяне между двете най-велики хокейни нации Русия и Канада.

Тази вечер във Ванкувър ще се изправят именно двете най-успели нации в този спорт и дългогодишни врагове.  Вярно е, че и преди 1972 година са се играли мачове между "сборная" и професионалисти, но тогава в състава на "кленовите листа" е имало много малко на брой професионални играчи.

А всичко е започнало и продължило така:

Суперсерията СССР-Канада от 1972 година е хокейна серия от 8 мача между отборите на Съветския Съюз и Канада. Преди началото на сезон 1972-1973 за първи път в историята се организират серия от мачове между най-добрите професионалисти на Канада и хокеистите на Съветския съюз. Първите четири мача са в Канада, останалите -  в Москва.


Отборът на СССР постига уверена победа на чужда земя. Играейки на високи скорости и показвайки комбинативен стил, "сборная" постига две победи, завършва един мач наравно и допуска едно-единствено поражение.


В Москва, в присъствието на ръководителите на страната начело с Леонид Брежнев, СССР печели петата среща и предвкусва победата в цялата серия мачове. Канадците обаче във всяка една среща се борят до финалната сирена и накрая успяват да излязат победители. В осмата среща СССР води с 5:3 след две третини, но през третата канадците обръщат резултата и гол на Пол Хандерсон 34 секунди преди края решава великия спор.


В състава на Канада най-добър е Фил Еспозито, който събира 13 точки в отсъствие на травмирания си съотборник Боби Ор и Боби Хела - недопуснат до участие поради подписване на договор с клуб извън НХЛ.


В "сборная"Александър Якушев има 11 (7 гола + 4 паса), Владимир Шадрин - 8 (3+5) и Валерий Харламов - (3+5).


РАЖДАНЕТО НА СЕРИЯТА

Още в началото на 70-те години започват разговорите за срещи между СССР и професионалистите, но треньорите на Съветския Съюз, по това време Аркадий Чернишов и Анатолий Тарасов, не изпитват особено желание. През пролетта на
1972-ра, след тяхното напускане, договорът за мачове между СССР и Канада е подписан. По време на Световното първенство в Чехословакия се договарят всички нюанси. Решава се да се проведат 8 мача, по 4 в Канада и СССР, по международните правила - двама съдии имащи еднакви права на леда.


Около две седмици преди началото, двете федерации пращат разузнавачи в противниковия лагер да наблюдават срещи от местното първенство. В СССР идва Джон Маклелан и Боб Дейвидсон от "Торонто мейпъл Лийфс", а в Канада - Аркадий
Чернишов и Борис Кулагин. Докладите на канадците са такива, че едва ли не цялата страна не само е искала, но е и настоявала за "сухи" победи в серията.


Най-много го отнася Владислав Третяк. Преди началото на серията всички канадски вестници пишат, че най-слабото звено в съветския отбор е вратарят. Критиките са убийствени. А всичко започва от един тренировъчен мач между СССР и ЦСКА
(Москва). Разузнавачите наблюдават може би най-слабият мач на легендарния вратар в цялата му кариера. Третяк допуска цели 9 гола. След известно време в своите спомени той казва следното: "На следващия ден се жених. Нали разбирате, че за хокей не мислех тогава".


Неочаквана опасност за проваляне на серията се получава от канадска страна. Националната Хокейна Лига не иска в мачовете да участват състезатели на създалата се наскоро конкурентна Международна Хокейна Лига, поставяйки ултиматум - или в състава само хокеисти от НХЛ или си правете състав без нито един от нас. Като резултат, независимо от молбите на министър-председателя на Канада, в отбора не вземат Боби Хал, един от най-добрите нападатели, подписал договор с отбора от МХЛ "Уинипег Джетс".
За разлика от канадците, събрали се да тренират заедно в началото на август, руснаците се събират още на 1 юли. В разширения състав липсвал Анатолий Фетисов - най-добрият нападател през 60-те години. Според едната версия той е контузен, според другата се отказва да играе под ръководството на Всеволод Бобров и Борис Кулагин.

СССР в Канада

Отборът на СССР пристига в Канада с рейс № 301 на Аерофлот и веднага се сблъсква с политически проблем. Един от чехословашките имигранти в Канада печели иск в съда на провинция Квебек срещу Съветския Съюз, за това, че по време на Пражката пролет, съветски танк премазва колата му и получава обезщетение от 1889 долара. Съдът решава да се изземе екипировката на хокеистите до заплащане на сумата. В казуса се намесва Алан Игълсон, ръководител във федерацията на Канада, който лично написва чек и проблемъте решен.


На следващата сутрин играчите излизат на леда в зала "Арена" - тренировъчната площадка на Монреал. Тренировката се провежда при закрити врати. На 1 септември в Монреал пристигат канадците и веднага отиват на тренировката на своите съперници, вече в зала „Форум”, за да станат жертва на първата „военна хитрост”. „Руските нападатели предизвикаха впечатление, че по време на ударите не могат правилно да разпределят тежестта на тялото, а защитниците, големи и малко пъргави едва  ли не падаха когато рязко променяха посоката на пързаляне” – си спомня вратарят Драйден. На 2 септември след първия мач канадците си признават, че руснаците са ги пратили за „зелен хайвер”, но естествено нито са мислили, нито имало как да предявят някакви претенции – на война като на война.

МАЧ №1

Видео »

Първата среща я наблюдават милиони зрители по целия свят. Над 25 млн. в Канада и САЩ и над 100 млн по официални данни в СССР. Вярно е, че в Съветския Съюз, поради разликата във времето, мача го показват на запис вечерта вече на 3 септември.
Мачът започва в 19:15 местно време. Монреалската зала „Форум” е запълнена до краен предел. Зрителите приветстват и двата отбора по време на загрявката. И само  30 секунди след началото, Фил Еспозито праща една отскочила шайба във вратата на Третяк. В началото на седмата минута Боби Кларк печели булата, подава шайбата назад към Пол Хендерсон и той с мощен удар покачва резултата. Третяк даже не реагира. След това попадение в залата се пуска погребалния марш специално за гостите. Това обаче действа стимулиращо на съветските хокеисти и те започват да си подават доста по-точно и да плетат красиви комбинации. Изравнявайки резултата още в тази третина, „сборная” излиза напред в резултата  през вторите 20 минути благодарение на два гола на Валерий Харламов. След края на третината канадците се прибират в съблекалнята с наведени глави . В началото на последната част „кленовите листа” правят щурм към вратата на Третяк и в резултат Кларк намалява резултата. Това обаче не им помага и руснаците вкарват нови 3 безответни шайби за разгромното 3:7. 


На следващата сутрин на Валерий Харламов му предлагат договор за 1 милион долара да премине в НХЛ. „Без Петров и Михайлов не тръгвам никъде” – отговаря с усмивка Валерий. „Канадците приемат думите за чиста монета и отговарят. „Ще решим този въпрос. И на тях ще им предложим също толкова”.

Канада —  СССР 3:7 (2:2, 0:2, 1:3)

Монреал, Канада, 2 септември 1972 г. 18 188 зрители
Наказателни минути: Канада — 8, СССР — 8
Удари: Канада — 32 (10-10-12); СССР — 30 (10-10-10)
Вратари: Канада — Драйден; СССР — Третяк
MVP: Канада — Кларк; СССР — Харламов




МАЧ №2

Видео »

 
В сравнение със срещата в Монреал, в състава на Канада се появяват нови осем хокеисти, включително вратарят Тони Еспозито, силно и уверено застанал на вратата и не веднъж спасявал тима в последващите мачове. Всички смени се оправдават и канадците печелят с 4:1.


Канада силно изменя тактиката си за втория мач, започвайки да играе много внимателно в защита и не позволявайки на съветските нападатели да се приближават към вратата и като резултат без много трудности успяват да избиват шайбата от зоната. Понякога играта на канадците става откровенно груба. Вратарят на канадците Драйден (в тази среща резерва) след години заявява: „Понякога ми ставаше неудобно за нашите постъпки. Ако бях на мястото на руснаците щях да си помисля, че тези са пълни зверове, след като си позволяват подобни прийоми”.


Първият гол е отбелязан от Фил Еспозито през втората третина. Втората шайба канадците вкарват в началото на заключителните 20 минути, след като Курнуае излиза сам срещу Третяк. Малко след това СССР съкращава разликата след гол на Якушев по време на игра с човек повече. Решаващ момент в срещата се оказва моментът, когато при игра с човек повече руснаците допускат да получат гол и съответно отново разликата да стане 2 гола след попадение на П. Маховлич.
Съветските треньори са много недоволни от действията на двамата американски арбитри и охарактеризират действията им като „мафиотски и разбойнически”.


Канада —  СССР 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Торонто, Канада, 4 септември 1972 г. 16 485 зрители
Наказателни минути: Канада — 10, СССР — 16 (Харламов — 10 минути- за неспортсменско поведение)
Удари към вратите: Канада — 36 (10-16-10); СССР — 21 (7-5-9)
Вратари: Канада — Тони Еспозито; СССР — Третьяк
MVP: Канада — Фил и Тони Eспозито; СССР — Третьяк



МАЧ №3

Видео »

Третият мач се играе на стадион „Арена” в Уинипег. Въодушевени от победата в предишната среща, канадците решават да действат по същата схема на игра, да вкарват шайбата в ъглите на противниковата зона и там да се борят за нея със съветските хокеисти.
Старши треньорът на СССР Бобров прави няколко смени, вкарвайки в игра ново младежко звено – Вячеслав Анисин, Александр Бодунов и Юрий Лебедев. „Ние искаме те да се научат” – заявява Бобров.


Домакините започват великолепно срещата, но в този ден на вратата е един великолепен Третяк, не веднъж и два пъти измъквал отбора от безнадежни ситуации. Резултата откриват канадците – Париз се промъква през защитата и  при добавка вкарва шайбата след удар на Бил Уайт. След две минути „сборная” остава с човек по-малко, но Петров открадва шайбата и изравнява. Следват ожесточени атаки на канадците и преди антракта те все пак излизат напред в резултата 2:1.


Във втората третина Кешман се преборва в ъгъла на площадката и подава на Фил Еспозито, който прави 3:1. И отново с човек по-малко руснаците вкарват. Харламов се възползва от подаване на Циганков и след бърз пробив реализира. Този гол не смущава домакините, като Хендерсон след пас на Рони Елиса успява, падайки, да направи разликата отново два гола. След това руснаците изведнъж рязко увеличават темпото и само след минута Лебедев прави 4:3, а Бодунов изравнява след пас зад вратата и виртуозен финт пред Тони Еспозито. Втората третина завършва при резултат 4:4.


Последните 20 минути завършват без вкаран гол, но опасностите пред двете врати не са малко. 30 секунди преди края вратарят на Канада запазва равенството отразявайки удар на Малцев. В ответната контра Третяк извършва истински подвиг хващайки удар от така наречените „неспасяеми” и за втори път в три мача е избран за най-добрият в състава на гостите.

Канада —  СССР 4:4 (2:1, 2:3, 0:0)

Уинипег, Канада, 6 септември 1972 г. 9800 зрители
Наказателни минути: Канада — 18, СССР — 8
Удари: Канада — 38 (15-17-6); СССР — 25 (9-8-8)
Вратари: Канада — Тони Еспозито; СССР — Третяк
MVP: Канада — Хендерсон; СССР — Третьяк

МАЧ №4

Видео »

Треньорите на съветския отбор са останали доволни от мача в Уинипег и затова промените в състава са минимални: връщат се получилите почивка Рагулин и Паладев, а също така и нападателите Викулов и Блинов. Канадците сменят осем играча в сравнение с предишната среща.


Мача започва с атаки на СССР и още в 8-та минута Съветският Съюз води с 2:0. Михайлов, след подавания на Петров и защитника Лутченко на два пъти, във втората и осмата минута, бележи във вратата на Драйден (впоследствие на видеоповторенията се вижда, че втората шайба се вкарва след пас на Харламов, а не на Петров). И при двете попадения Бил Голдсуорси се намира в „кошарката” за наказани.


Тук започва „Шоуто на Третяк”. Вратарят, признат за най-добър в състава на СССР, завършва срещата с 38 „сейфа”, от тях 21 в последната третина. Самостоятелен пробив на Перо в 26-та минута все пак завършва с успех, но след по-малко от минута отново се отличава звеното на Петров. Този път Драйден е огорчен от Блинов. Малко след това Малцев с Харламов асистират на Викулов за 4:1.
В последните двайсет минути канадците вкарват два гола – две асистенции на Фил Еспозито: отначало на „героя от първите минути” Голдсуорси, а след това на Хала. Но между двете попадения се отличава и Шадрин, завършвайки бърза атака, започната от Василиев и Якушев.


Канадците изглеждат доста поизморени и видимо отстъпват физически във всички компоненти. Над 15 хиляди зрители забелязват това и в края на мача на стадиона започва удно мощно „у-у-у” по адрес на професионалистите. Така в Северна Америка тогава са изказвали недоволството си от слабата игра . Такова поведение няма как да остане незабелязано от Фил Еспозито, който по време на интервю за телевизията се обръща към канадските фенове, канадската преса и всички останали с думите:


„Жители на Канада! Ние направихме всичко възможно. Ние се раздадохме напълно. И да чуем по наш адрес „у-у-у”? Това ни разстрои всички в отбора.Ние се раздавахме до край и аз искам, дявол да го вземе, вие да го разберете това. Ние сме разочаровани и разстроени. Ние не можем да повярваме за това, което пише за нас в пресата, не можем да повярваме на освиркванията. Това тотално ни разочарова всички. Руснаците са велики хокеисти. Защо не ги оцените по достойнство и не прекратите да ни засипвате с обвинения? Всички ние, 35 момчета, играхме защото обичаме нашата страна. Няма друга причина освен че обичаме Канада”.
Франк Маховлич също е потресен от случващото се и заявява: „Аз вече съм готов да повярвам във всичко. След това което направиха руснаците с нас, тук в Канада, се опасявам, че в спорта няма нищо свято. Ако някой случайно ги запознае и с американския футбол, те след две години ще разгромят „Далас” и ще спечелят Супер Боул”.


Съветските хокеисти излизат напред в серията с две победи, едно равенство и една загуба, а следващите четири мача се провеждат в Москва.

Канада —  СССР 3:5 (0:2, 1:2, 2:1)

Ванкувър, Канада, 8 септември 1972 г. 15 570 зрители
Наказателни минути: Канада — 6, СССР — 4
Удари към вратата: Канада — 41 (10-8-23); СССР — 31 (11-14-6)
Вратари: Канада — Драйден; СССР — Третяк
MVP: Канада — Фил Eспозито; СССР — Михайлов



Канада в СССР

След четирите мача в Канада има почивка от две седмици. Съветските хокеисти продължават да си тренират у дома, докато Канада в състав от 35 човека заминава за Стокхоум и изиграва две приятелски срещи с Швеция – 4:1 и 4:4.
На 20 септември отборът на „кленовите листа” каца в Москва. Голяма част от професионалистите никога не са напускали Северна Америка. Попадайки в СССР, страна със съвършенно друг политически строй, те изпитват психологически шок. Голяма роля изиграват и смразяващите кръвта слухове за всемогъщият КГБ, което наистина изплашва някои от играчите. Отсядайки в хотел „Интурист”, първото с което се захващат, е да търсят подслушвателни устройства. Съмненията в тяхното съществуване няма. Всички са убедени, че ги следят и особенно нервен е Франк Маховлич. Още в Канада той съвсем сериозно предлага да си вземат палатки и да си направят къмпинг или лагер, като Наполеон, извън Москва: „Води се студена война. Съветите могат да направят всичко. Могат да започнат строителство в 4 сутринта и да ни пречат да спим. За усилване на пропагандата си, на тях им трябва победа и са готови на всичко” – споделя Маховлич.
Независимо от страховете си и други неудобства по време на престоя си в Москва, канадците посещават театри, ходят на балет, разглеждат музей и дори влизат в Кремъл, а освен това правят срещи с много обикновенни граждани по улиците.
Преди мачовете в Москва резултатът е +2, =1, - 1 в полза на СССР. За победа в Серия – 72 на съветските хокеисти е необходимо да спечелят 4 точки, а в определена ситуация дори 3.

МАЧ №5

Видео »

На 22 септември в Двореца на спорта в Лужники няма къде игличка да падне. В Москва пристигат около 3000 канадски фенове, ярко отличаващи се на фона на „безшумните” съветски „болелщики”. В правителствената ложа е седнал отдавна поддържащият хокея Генерален секретар на КПСС Леонид Илич Брежнев и най-близките му съратници.


Дългата почивка е в полза на канадците, които успяват да си извадят поуки от предишните мачове. Защитниците избягват рисковете и водят строга позиционна игра. В края на първата третина Жилбер Перо, получавайки пас от Род Джилберт, подминава Рагулин и буквално поднася шайбата на открития Паризе и Жан-Пол я праща във вратата покрай Третяк. Преди мача той сам се смее над себе  си: „Ако искате да видите как човек изпада в паника ми дайте шайбата пред вратата и Третяк”. Този път той не се паникьосва. В 23-та минута Хендерсон намира изплъзналия се от защитниците Боби Кларк и той, срязвайки ъгъла, излиза срещу Третяк и прокарва шайбата между краката му. След това в 12-та минута на същата третина вече самият Хендерсон довежда резултата до 3:0 вкарвайки избитата от вратаря шайба.


След втората третина един журналист взема интервю от вратаря Драйден за канадска телевизия. Той пита дали ще е трудно да се запази преднината в последната третина. „Да, няма проблеми. Сега започваме да усещаме притока на адреналин, умора няма, особено след такава подкрепа на нашите 3000 фенове” – отговаря Драйден.


Но още преди  началото на срещата треньорът на СССР Кулагин говори, че професионалистите не издържат физически за целия мач. Намалянето на разликата започва от защитника Кузкин – той подема една атака и подава на Блинов за 3:1. И макар Хендерсон и Кларк със съвместни усилия да възстановяват разликата от 3 гола, от средата на последната третина канадците трябва да се приберат в глуха защита. В 50-та минута след удар на Ляпкин  Анисин отклонява шайбата и намалява разликата- 4:2. Само след 8 секунди шайбата попада у Шадрин и той намалява до 4:3. През 52-та минута вече защитникът Гусев завършва атака, започната от Харламов – 4:4, а след него и  Викулов красиво печели единоборство в ъгъла на канадската зона, излиза очи в очи с Тони Еспозито и спокойно го надиграва за 5:4. Вкарвайки 5 гола от 11 удара към вратата, съветските хокеисти шокират канадците и,печелейки трета победа, повеждат в серията с +3, =1 и -1.

СССР —  Канада 5:4 (0:1, 0:2, 5:1)

Москва, СССР, 22 септември 1972 г. 15 000 зрители
Наказателни минути: СССР — 10; Канада — 10
Удари към вратата: СССР — 33 (9-13-11); Канада — 37 (12-13-12)
Вратари: СССР — Третяк; Канада — Тони Еспозито
MVP: СССР — Петров и Якушев; Канада — Тони Eспозито и Хендерсон



МАЧ № 6

Видео »

Преди втората московска среща атмосферата в двата лагера е пълна противоположност на предстартовата канадска. Сега вече зрителите в Съветския Съюз искаха от своите хокеисти победи, а канадците които се намираха на границата на загуба на серията, не им оставаше нищо друго освен да спечелят всички останали мачове. За  да  постигнат това те решават да започнат отново със силов, граничещ с груб, хокей. Между другото централният нападател на „Бъфало” Перо избира друг вариант - той просто решава да се прибере у дома.


От самото начало на срещата съветските хокеисти започват да щурмуват вратата на съперника. Някъде по средата на третината на канадците се налага да играят 6 минути с човек по-малко, но Драйден отразява няколко изключително трудни удара, а към края направо и чудото спасява гостите. Харламов от ъгъла на вратарското поле стреля по потчи празна врата, но улучва  гредата. Това е пропуск №1 във всички мачове, на всички нива и във всички турнири между СССР и Канада.


В началото на втората третина отборът на СССР открива резултата. След удар на Ляпкин от синята линия шайбата си променя  посоката след рикошет в кънка и влиза в далечния ъгъл на вратата. На този гол обаче гостите отговарят с три само в рамките на 83 секунди. Първият гол е вкаран от Денис Хал, който открадва шайбата и я пуска покрай Третяк. Вторият е дело на Курнуае и накрая Пол Хендерсон прави резултата 1:3. През 38-та минута Якушев най-накрая реализира числено превъзходство на площадката. В самия край на третината Харламов сякаш изравнява резултата, но съдиите не признават попадението, заявявайки че шайбата не пресича голлинията, а от гредата попада в „лапата” на Драйден.


В последните 20 минути канадците действат строго позиционно и успяват да запазят преимуществото  като не допускат гол в своята врата. В тази среща Боби Кларк организира истинско преследване на Велерий Харламов и най-накрая успява. С мощен удар със стика по крака на Харламов успява да му счупи капачката. Въпреки това ръководителите на делегацията на гостите се възмущават от съдийството на арбитрите от ГДР въпреки, че всички изгонвания са си по правилата. 


Доста години след мача помощник - треньорът на Канада Джон Фергюсън си спомня: „Харламов ни побеждаваше сам. Аз казах на Кларк на измисли нещо и да отстрани Харламов от игра. Иначе нямахме шанс да победим”.


След втората среща в Москва резултатът вече е намален на +3, =1 и -2, а за следващата среща треньорите на СССР вече не могат да разчитат на Валерий Харламов.


СССР —  Канада 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Москва, СССР, 24 септември 1972 г. 15000 зрители
Наказателни минути: СССР — 4; Канада — 31
Удари към вратата: СССР — 29 (12-8-9); Канада — 22 (7-8-7)
Вратари: СССР — Третяк; Канада — Драйден
MVP: СССР — Лутченко и Якушев; Канада — Драйден и Бергмън






МАЧ №7

Видео »

В седмата среща отборът на СССР играе без контузения Харламов, но въпреки това показва хубава и атакуваща игра. Вратарят Тони Еспозито изиграва великолепен мач, като без него съдбата на крайния победител можеше да се реши още по средата на втората третина. В Москва канадците използват Тони Еспозито и Кен Драйден през мач.Още в 5-та минута Фил Еспозито открива резултата. По средата на частта Александър Якушев надиграва Парк и намира пролука покрай Тони Еспозито, а малко след това с човек повече на леда руснаците бележат чрез Петров за 2:1. Въпреки това канадците изравняват след като Савар намира Фил Еспозито и даже това, че стикът на Мишаков е опрян в гърлото на Фил, не му пречи да изравни за 2:2.


През вторите двайсет минути няма отбелязани голове. Играчите основно стоят на пейката за наказани, канадците – пет пъти, руснаците - три.


В началото на третата третина Род Джилберт заобикаля зад вратата и промушва шайбата между краката на Третяк. След три минути отново Якушев изравнява за 3:3. Към края на мача нервното напрежение прераства в първото масово сбиване, започнало след размяна на удари между Борис Михайлов и Гари Бергман около три минути преди края. По време на боя Михайлов няколко пъти удря Бергман с кънката си, което според канадците е абсолютно недопустимо на площадката. И двамата получават по 5 минути наказание. Сякаш мачът ще завърши наравно , но в последните минути сбой дава защитата на домакините. Савар овладяла шайбата в средата на площадката и подава на Хендерсон. Пресичайки синята линия той прави невероятен финт и оставя защитника Генадий Циганков „някъде между Ленинград и Киев” и, излизайки един на един с Третяк, праща шайбата точно под напречната греда.
Канадците печелят срещата и довеждат серията до 8-ма решителна среща между двата тима.

СССР —  Канада 3:4 (2:2, 0:0, 1:2)

Москва, СССР, 26 септември 1972 г. 15 000 зрители
Наказателни минути: СССР — 14; Канада — 22
Удари към вратите: СССР — 31 (6-13-12); Канада — 25 (9-7-9)
Вратари: СССР — Третяк; Канада — Тони Еспозито
MVP: СССР — Михайлов и Якушев; Канада — Ф.Eспозито и Уайт




МАЧ №8

Видео »

Решаващата осма среща, с която започва новата епоха в световния хокей се играе на 28 септември. Мястото на вратата на Канада е заето от Драйден, а при СССР както обикновенно - от Третяк. Мачът е можело и да не се проведе поради разногласия относно съдийте. Алан Игълсон заплашва да си тръгне и е подкрепен от голяма част от съотборниците си. Ръководителите на съветския отбор са настоявали за двойка от ФРГ, която съдийства на мач №6 и предизвиква гнева на канадците,  които искат двойка от Чехия и Швеция. Едва няколко часа преди мача се намира компромис – всеки отбор си избира по един съдия.


Пропусналият предишната среща Харламов е възстановен след подвиг на съветските лекари и много обезболяващи инжекции. Борис Кулагин предполага, че канадците ще сложат персонален пазач на Харламов и по този начин ще се развържат ръцете на съотборниците му.


Опасенията на канадците относно германския съдия бързо се оправдават и още след 2:25 минути първо на пейката за наказани сяда Уайт, а след още 36 секунди там се озовава и Пит Маховлич. Изминали са 3 минути, а канадците са вече само трима на леда. След малко повече от 30 секунди СССР успяват да реализират численото предимство. След по-малко от минута отново се раздава свирката на съдията. За изключително спорен фаул е отстранен за 2 минути Париз. В яростта си от спорното решение Париз разбива стика си в леда и получава още 10 минути за неспортсменско поведение. Това съвсем докарва до нервна криза канадеца и той тръгва към съдията с явното намерение да го нокаутира. Париз замахва, но в последния миг решава да не удря съдията, но това не му помага и той е изгонен до края на мача.   


Страстите леко се успокояват докато служителите в Двореца на спорта събират остатъците от стика на Париз, а също така хвърлените от скамейката на гостите ръкавици, хавлии и столове. Малко след това е наказан и Циганков и забравеният пред вратата Еспозито изравнява само след 17 секунди за 1:1. В 13-та минута Владимир Лутченко с далечен удар от синята линия реализира поредното числено предимство, но канадците завършват третината наравно благодарение на комбинация, завършена от Парк.


21 секунди след началото на втората третина Якушев и Шадрин организират атака, която е завършена с попадение на втория. Якушев отдалече изтрелва шайбата по посока на вратата. Тя се удря в ограничителната мрежа (на времето зад вратите е имало ластична мрежа вместо сегашния плексиглас) и отскача точно пред Драйден, където се намира Шадрин и от няколко сантиметра я оплита в мрежата. 3:2 – СССР излиза за трети път напред в резултата. Бил Уайт обаче изравнява през 31-та минута. Канадците тръгват напред да направят пълен обрат, но една рикоширала шайба отскача към забавилият се в зоната на Канада Якушев. Точен изстрел в ъгъла и резултатът е отново в полза на СССР – 4:3. А в 37-та минута защитникът на съветския отбор Василиев, при игра в числено неравни състави, прави резултата 5:3. 


Независимо от резултата Канада влиза добре в последните 20 минути. Североамериканците са водени от Фил Еспозито, който изиграва може би най-добрата третина в живота си . Треньорът Гари Синдел нарича тази третина „звездният час на Еспозито”. Именно Фил вкарва изключително важен гол в началото на третата част. В 43-та минута Еспозито получава шайбата от Пит Маховлич на около 3-4 метра от вратата на Третяк. Спирайки шайбата с ръка, той си я подхвърля точно на стика и ударът е точен за 5:4.


В 13-та минута на частта канадците успяват да изравнят. Еспозито надделява силово над двама защитници и проверява дали Третяк внимава. Великият вратар отбива шайбата, но Курнуае я добавя. След  гола съдията зад вратата не включва червената лампа и това допълнително вбесява Алън Игълсон и той опитва да стигне до рефера от мястото където се намира на трибуните за особенно важни персони. Той обаче е спрян от съветската милиция намираща се в залата, като милиционерите го хващат и започват да го влачат обратно. В този момент на помощ му се притичва Питър Маховлич, който прескача борда и започва да вика на милиционерите и да ги удря със стика. На помощ се притичват и останалите от отбора и играчите съпровождат Игълсон до пейката на отбора. Той се обръща към тълпата и започва да размахва юмрука си, а помощникът Джо Сгро, облечен изцяло в червено, показва характерен жест от три пръста с ярко изразен среден оттенък.


Резултатът 5:5 е благоприятен за СССР – победа благодарение на разликата във вкараните и пропуснатите голове. Той се задържа до последната минута. И по – точно, до последните секунди. Тогава се случва „най-великото спортно събитие” според всички канадци. След дълги години жителите на тази страна ще определят този гол за събитие №5 в цялата световна история за ХХ век.


Иван Курнуае похваща шайбата и я предоставя на Пол Хендерсон, който замества Пит Маховлич в звеното. Пасът обаче минава зад Хендерсон, който е спънат и се размазва в огражденията. За щастие на Канада шайбата попада във Фил Еспозито. Той стреля към Третяк, който отбива. Шайбата отскача към Хендерсон, който стреля, но Третяк отново спасява. Каучука за пореден път отскача към Хендерсон и той пред погледа на всички защитници довкарва или добутва шайбата във вратата.
Когато се чува финалната сирена 3000 фенове от Канада запяват „О Канада”, а играчите се изсипват на леда и се радват като малки момчета. Някои от тях дори плачат от радост, нещо което не са правили дори когато са печелили купа „Стенли”.
След като изгубва инициативата съветският отбор  търпи трета загуба подред и губи серията след три победи, едно равенство и четири загуби.

СССР —  Канада 5:6 (2:2, 3:1, 0:3)

Москва, СССР, 28 септември 1972 г. 15 000 зрители
Наказателни минути: СССР — 14; Канада — 26
Удари към вратата: СССР — 27 (12-10-5); Канада — 36 (14-8-14)
Вратари: СССР — Третяк; Канада — Драйден
MVP: СССР — Шадрин и Якушев; Канада — Хендерсън и Парк




Интересни факти

Преди началото на първата среща в съблекалнята на СССР влиза Жак Плант , знаменит вратар от НХЛ и започва да дава съвети на Третяк как да се противопостави на канадските нападатели. Плант е очаквал разгром над СССР и се чуди как да помогне на момчетата. За да бъде всичко както трябва той извиква пред макета с игрището Третяк и започва: „Внимавай когато на леда е Франк Маховлич. Той стреля по вратата непрекъснато, от всякаква дистанция, от всякакви положения. Излизай му малко напред да скъсиш ъгъла. Внимавай, Иван Курнуае.....най-бързият нападател в НХЛ, а Денис Хал може да ти вкара от червената линия. И запомни: най-опасният играч в нашия отбор е Фил Еспозито. Това момче праща шайбата без подготовка дори в най-малкото пространство. Не го изпускай от очи, особенно когато е до теб. Тук защитниците не могат да ти помогнат”. 

Дик Бедрос, журналист от торонтския вестник „Глоб енд Мейл”, пред началото на мачовете заявява, че ще изяде статията си ако руснаците спечелят дори една среща. След загубата още в първата среща, той си поръчва руски борш и си надробява статията в супата на стълбите на съветското консулство в Торонто. Освен това един друг журналист написва, че професионалистите са играли по-добре от аматьорите само на един гол разлика. През 1954 година „Линдсхерт Моторс” губи решителната среща на световното първенство от СССР със 7:2, а тук 7:3.


На Боби Хал не му се разрешава да играе за Канада след като подписва договор с Международната Хокейна Федерация, а отборът на Канада се прави само от играчи от НХЛ.

Официалната статистика казва, че Харламов и Петров имат по 7 точки (3+4). Всъщност по време на четвъртата среща дикторът грешно обявява, че втория гол е отбелязан след подаване на Петров. Вижда се на повторенията, че подаването е на Харламов. Правилната статистика е: 8 (3+5) за Харламов и 6 (3+3) Петров.

Канадците изпитват доста малки трудности в СССР. Чести звъненета на телефоните през ноща в хотела, грешки в разписанието за тренировки, проблеми с храната. Канадците си вземат със себе си говеждо месо, мляко и бира. Това обаче доста бързо изчезва от хотел „Интурист”. И ако говеждото и млякото не се жалят толкова, то за бирата става истински скандал. „Именно тогава ние се разсърдихме много, когато ни откраднаха бирата след петата среща” – си спомня Род Гилберт.

След пристигането си в Москва Френк Маховлич до такава степен си мисли, че го подслушват, че започва истерично да търси „бръмбари” в стаята си поставени от КГБ. И когато намира съмнителен метален предмет на пода си мисли, че ще сащиса съветските служби. Той започва с ярост да отвива „подслушващото устройство” от земята до момента в който не се раздава страхотен трясък, разтърсил хотела. Оказва се, че Махолвич е отвинтил задържащото устройство на тежкия полюлей на долната стая и огромната и тежка съветска люстра се сгромолясва в долната стая. Друг от канадците си изхвърля огледалото през прозореца след като също си мисли, че вътре е монтирано устройство. Резултатът е интересен. До края на престоя на канадците в Русия жена му всяка сутрин отива в стаята на Фил Еспозито и там се гримирва заедно със съпругата му.

Преди началото на петата среща, по време на обявяването на играчите, Фил Еспозито се подхлъзва и си сяда на задника. Канадецът обаче не губи самообладание и след като става се покланя на публиката получавайки аплодисменти. По този повод след години Третяк разказва: „Ако аз или някой от моите съотборници падне по такъв начин щяхме да се изчервим и нямаше да си намерим място от срам. Ние не можем да направим така като Фил – не сме артисти с такава елегантност”. 

По време на втората почивка от шестия мач, старши треньорът на Канада Гари Синден, разярен от съдийството, решава да им изкаже мнението си. Към него се присъединява Боби Ор, намиращ се на трибуните. По-късно Синден си спомня: „Крещейки, тръгнахме след тях по коридора. Те не ни даваха избор. Един от съдиите се спря пред съблекалнята, за да ни отговори и Боби го блъсна. Мигновено бяхме обкръжени от съветска милиция. Ние приличахме на клоуни и бяхме заплашени от арест, но в този момент не можехме да стоим със скръстени ръце и да гледаме този произвол”.

Идвайки в „Лужники” за тренировка преди седмата среща, канадците заварват на леда да тренират деца. Администрацията на стадиона им заявява, че ще трябва да си намерят друго място за тренировка. „No fucking way!” — изкрещява Игълсон – един от ръководителите на отбора. Той накарва нападателя Денис Хал да излезе на леда и в пълно бойно снаряжение да изстреля няколко шайби по посока едната от вратите. Изведнъж всички си намират други занимания и ледът се освобождава.