Стандарт: Продават се, мамо, сините камъни

Архив Варна

26-02-2010, 05:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Продават се, мамо, Сините камъни.

Така природозащитници от коалицията неправителствени организации "За да остане природа в България" алармираха днес, че сливенската община е поискала да стане собственик на парка. Общинарите гласували предложението на 18-и този месец, като само един от тях се възпротивил, пише "Стандарт".


"Паркът ще запази статута си на защитена територия, независимо чия собственост ще бъде", заяви веднага след вота кметът на Сливен Йордан Лечков. Той допълни, че единственото, за което общината ще настоява, е да бъде направен подробен устройствен план. Така местностите около парка ще може да имат собствена администрация и кметски наместник, уточни Лечков.


Той няколко пъти вече припомня, че общината поправя пътищата в местността Карандила, но това на практика е незаконно, защото собствеността е друга. Същото се отнася и за поставянето на лампи в парка.


Екозащитниците посочват, че решението за Сините камъни на общинския съвет е незаконосъобразно, защото паркът е част от европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000", както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.