Сидни Кросби донесе титлата по хокей на Канада

Архив Варна

01-03-2010, 08:46

Автор:

ЕКАТЕРИН ДОНЧЕВ

Всичко от Автора

Невероятният Сидни Кросби вкара гол в 7 минута и 40 секунда на допълнителното време и донесе победата на Канада в най-чакания финал на игрите във Ванкувър. 

Нападателят на Питсбърг Пингуинс се пребори за шайбата в ъгъла на площадката, тя отскочи към Джероми който му я върна и след невероятен удар в близкия ъгъл накара цяла Канада да ликува. По време на срещата в цялата страна всички бяха пред екраните. По улиците нямаше хора, животът бе замрял. Всички чакаха най-желаното злато. В анкета преди началото на финала 80% от населението на страната домакин би заменило всички медали само за да вземат този златен. Най-важният, най-желаният, най-ценният медал от цялата Олимпиада. 

Срещата предложи невероятна игра с много драмил Домакините поведоха с 2:0 след попадения на Джонатан Тоеулс и Кори Пери. ААмериканците отговори с попадение на Раян Кеслър в средата на втората третина. След това последваха невероятни спасявания на двамата вратари преди да се стигне до последната минута на мача. 

Тогава вратарят на американците Роберто Лунго напусна вратата и влезе шести полеви играч. Янките се настаниха в зоната на Канада и 25 секунди преди края, рикоширалата в кънка шайба, попадна в Жак Парис и той от 1 метър изравни резултата. 

Допълнителното време се игра при състави 4 на 4 за да се стигне до решителния гол на Кросби. Така единият от двамата велики в турнира се превърна в главен герой на своята страна. Другият Александр Овечкин напусна отдавна турнира победен именно от Кросби и компания.

Лично президентът на МОК Жак Рок връчи златните медали, като естествено последният бе за героя Сидни Кросби. След това цялата зала на крака изпя химна на страната си "О, Кенада".

Завърши най-чаканото състезание на игрите. С него завърши и Олимпиада-2010. Следващото невероятно шоу на професионалистите ще бъде чак след 4 години в Сочи. До тогава ще се говори само за играча на Питсбърг Пингуинс - героя Сидни Кросби.