Новият закон за образованието готов до месец и половина

Новините

01-03-2010, 12:11

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

До месец и половина трябва да бъде готов новият закон за средното образование.

Това съобщи министър Сергей Игнатов. Той добави още, че се очакват резултатите от прокурорските проверки на 12 висши учебни заведения у нас, срещу които имало подадени множество сигнали за нарушения.


Просветният министър обясни, че желанието на екипа му е до лятото законът за средното образование да влезе в Народното събрание, за да може да влезе в сила още през следващата учебна година. В него ще има промени, касаещи не само учебния материал и програмата, по която се обучават децата, а и дисциплината, което е едно от най-слабите места в образованието ни. Освен това след влизането на закона в сила ще бъдат пренаписани и повечето от учебниците, по които децата учат.


Редица сигнали за куропция в 12 родни университета проверява в момента прокуратурата, каза още министър Игнатов. Множество били случаите с български студенти, които идват от чужбина и се записват в университет у нас. В такива случаи вместо редовната такса от 300-400 лв., те се натоварвали с такси от 3000 евро, което е фрапиращо нарушение, смята министърът.


По думите на Игнатов има и случаи, в които ректорски ръководства си измислят цена за напускане на университета от даден студент. „Примерно искате да напуснете университета и си взимате дипломата за средно образование. Колко струва това - 1000 лева, а тя всъщност е ваша, принадлежи на вас", уточни министърът. Той допълни, че предстои и промяна в схемата на финансиране на висшите учебни заведения, която ще се наложи от предстоящата експертна оценка на всички университети.