"Труд": Президентът хареса лапсус за "газове от институции"

Архив Варна

11-03-2010, 05:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Когато ученици се обявиха за намаляване на атомната енергия, президентът им обясни, че тя е чиста, но изисква сериозни мерки за сигурност. 

Пред учениците той индиректно два пъти критикува управляващите. Без да назовава имена каза, че трябва да спрем да ходим в Европа да се оплакваме или оправдаваме, а да се държим като партньори. Малко по-късно пък обясни, че българите сме силни с качеството на човешкия материал, противно на други тези преди време. Тук президентът визираше изказване на Бойко Борисов в САЩ за лошия човешки материал в България.
“Глобалното затопляне се получава при изхвърлянето на мръсни газове от колите и институциите”. Лапсусът на участничка в младежка дискусия в президентството предизвика бурен смях. Притеснената Александра бързо смени думата “институциите” с “индустрията”, но езиковата й грешка разсмя и домакина Георги Първанов. Държавният глава успокои ученичката като през смях дори й изръкопляска. Грешката е особено находчива в контекста на скандала между президента и финансовия министър Симеон Дянков и последвалата идея на ГЕРБ за импийчмънт на Първанов, пише "Труд".