Диагноза: пролетна умора

Архив Варна

24-03-2010, 09:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пролет е! Слънце, щъркелите са тук, дърветата и цветята започнаха да цъфтят, светът се събужда! Обаче на теб ти се спи постоянно, нямаш енергия и работният ден ти се струва по-дълъг от всякога. 

Над 50 процента от хората страдат от пролетна умора, а точно сега трябва да минем към лятно часово време, което скасява сънят ни с цял час.
 
Пролетната умора се дължи на много фактори.
 
След дългата зима организмът ни страда за витамини. Отслабването на имунната система се дължи на месеците, в които почти не сме били изложени на слънчевата светлина е много малко и намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци е повлияла негативно на хранителния ни режим. 
 
Както природата, така и човекът също се обновява през пролетта. Клетките се делят по бързо, старите клетки се подменят. Увеличава се хормоналната секреция, половите жлези освобождават половият хормон тестостерон и се ограничава произвеждането на мелатонин, който е отговорен за вътрешното спокойствие на тялото, информира lekar.bg.
 
С повишаване на температурата през пролетта кръвоносните съдове се разширяват, кръвта се оттегля от периферните съдове и кръвното налягане пада. Подобен е ефекът от топлата вана или сауната. Затова и тонусът се понижава, твърди actualno.com.
 
Тези промени на организма изсмукват енергийните резерви и са причина за т. нар. пролетна умора. Тя се изразява в отпадналост, парене в очите, изпотяване на дланите, разсеяност, раздразнимост и – естествено – преди всичко в една натрупваща се през целия ден умора, независимо от това, колко часа човек е спал. 
 
Липсата на движение, лошoто хранене и прекараните настинки водят до натрупване на токсини в организма. 
През студените месеци метаболизмът се забавя и абсорбирането на веществата става по-трудно. Именно поради тази причина с идването на пролетта се чувстваме изморени и неработоспособни. 
 
Ето няколко съвета за да се преборите с пролетната умора:
 

Дишайте правилно! 

Вдишвайте бавно, за да премине повече кислород в кръвта ви, а след това издишвайте бързо. Правете го сутрин няколко пъти в добре проветрена стая.
 
Хранете се здравословно! 
Увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Всички знаем този съвет, но постоянно го пренебрегваме в забързаното ежедневие. Заредете се с плодове и зеленчуци у дома и на работа.
Знайте, че 50 грама магданоз или 1 чаша портокалов сок доставят дневните нужди от витамин C. Ако приготвяте сока в дома си, можете да изпиете и по-малко от една чаша. Ако пушите - трябва да приемате пет пъти повече витамин С, отколкото непушачите. 
Основните източници на витамин В1 са: черният хляб, хлябът с трици, бобовите растения и ядките; на витамин B2 - млечните продукти; на витамин E - растителното масло; на витамин А - морковите, спанакът (съдържа ); на калий: бананите, сините сливи и сушените кайсии. 
Намалете количеството на захарни изделия и кафето. Пийте поне литър и половина вода на ден. 
Приемайте допълнително таблетки витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий. 
Избягвайте ниско калоричните диети, сега имате нужда от енергия.
 
Почивате пълноценно през този период от годината! 
Нощният сън зарежда организма с необходимата енергия за деня. Топъл душ, лека вечеря и удобно легло са необходими предпоставки за здрав сън.
Ако имате възможност, подремвайте след обед. Не се претоварвайте с работа. Да, знаем, че сега е мометът за пролетното почистване - изчакайте поне до края на април.
Използвайте ароматни свещи в стаята си, масла и соли в банята. Ароматерапията доказано помага за релаксация.
 

Спортувайте!

Не бива и да се залежавате. След дългата зима тялото ви има нужда да се раздвижи. Дори леката физическата дейност подобрява тонуса на организма и отслабва нервното напрежение. При спортуване в тялото се отделят хормони, които помагат на подобряването на самочувствието и са отлично средство против стреса, на който сме подложени всекидневно. Подобрява се кръвообращението, което би могло да стане както с физическо натоварване (ходене, бягане, каране на велосипед), така и с редуването на топли и студени душове. 
 

Поглезете се!

Отидете на масаж! Ако нямате време, помолете любимия да ви масажира. Ръчният масаж успокоява напрежението, подобрява циркулацията на кръвта и тонизира нервната система. 
 
Слушайте музика по всяко време, прочетете хубава книга, стойте на слънце и свеж въздух, разходете се сред природата. Това ще повиши нивата на хормоните на щастието. 
 
Подбирайте дрехи с по-свежи цветове. Доказано е, че оранжевото, например, подобрява настроението, без значение дали това е цвета на дрехите ви или на сока в чашата на закуска. 
Пролетта е дъждовен сезон - купете си жълт, розов, цветен чадър. Ще се очудите колко по-добре ще ви накара да се почувствате, макар и денят да е мрачен и кален.