Русия забрани "Моята борба" на Хитлер

Варна Лайф

26-03-2010, 12:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия включи автобиографията на фюрера в списъка със забранени книги, заради екстремисткото си съдържание, съобщиха руски прокурори в петък, пред AFP.

Книгата е била "свободно достъпна досега на няколко уеб сайта и е била продавана полу-легално от някои книжарници", съобщиха в официално изявление от офиса на главния прокурор.
Многословната книга на Адолф Хитлер от 1925 г. разказва историята от ранните години на нацисткия лидер и разкрива елементи от неговата анти-семитска политическа идеология.
Русия наложи забраната, след като прокурори от централния руски град Уфа сигнализирали, че книгата се продава свободно. Градският съд разпоредил, че съдържанието на книгата е крайно и агресивно и я е забранил.
Заради сложната политическа ситуация в Русия, всички книги, писани от лидери на германската нацистка партия, отдавна са квалифицирани, като екстремистки, но "Mein Kampf" досега не е била, сред забранените. Все пак неофициално е била нелегална за разпространение.
Руското министерство на правосъдието поддържа списък с публикации, забранени, заради съдържанието си, на уеб сайта си и продажба на някоя от тях е незаконна и се наказва с глоби.
В момента списъкът съдържа 573 заглавия, сред които са ислямистки текстове и списания, разпространявани от Свидетелите на Йехова. Забранена е и книга за Хитлер, с автор британския историк Хю Тревър-Роупър.