Братя Юзеирови се провалиха с партия ОТОМАН

Архив Варна

02-04-2010, 18:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Създаването на турска партия ОТОМАН се провали днес, след като на уреченото място в Шумен се събраха едва 72-ма роми. При това повечето  от тях бяха на възраст под 16 години.

Създаването на движение Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък бе насрочено за Разпети петък. То трябваше да стане с намаз (молитва) в Томбул джамия - Шумен.

Ръководството на Мюсюлманското изповедание в България обаче се разграничи от обявената инициатива за създаване на партия ОТОМАН.

В официално изявление на мюфтийството се посочва, че „водено от чувство за отговорност и заради засиления обществен интерес" към темата, няма да позволи учредяването на партия ОТОМАН на 02.04.2010 г. в Джамията „Халил Шериф Паша" в Шумен.

"Партия ОТОМАН няма да бъде учредена, защото не са се събрали нужният брой привърженици - минимум 500", заяви единият от основателите на новата политическа сила Али Юзеиров. Според него, много автобуси и автомобили с техни симпатизанти не са могли да пристигнат, защото са били спрени от полицията.

Братята Юзеирови, станали известни с паметника, който издигнаха в село Славяново, поискаха днес да поднесат венци на паметника на полковник Константин Каварналиев до хотел "Шумен" "като признание на саможертвата на всички загинали за България".
Вторият брат - Юзеир, обаче се появи в Шумен с червен турски фес на главата. Това накара полицията да заподозре опит за провокация и да го накара да свали феса. Полицаите, обаче потушили опита му за провокация като го върнали и го накарали да си свали феса.

В същото време 300 членове и привърженици на ВМРО протестираха срещу създаването на партия ОТОМАН. Демонстрацията беше организирана във Фейсбук.

„Обединихме се, защото не сме съгласни със създаването на още една умело прикрита етническа партия", заяви един от организаторите.

Паметникът на Константин Каварналиев в Шумен пък беше обграден от симпатизанти на „Атака" и патриотичен клуб „Крум Страшни".
Срещу създаването на ОТОМАН се обявиха и от НДСВ.