Колко е висок Еверест? Китай и Непал са на различно мнение

Новините

09-04-2010, 17:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Китай и Непал отново не взеха решение докъде стига най-високата точка на планетата. Еверест се издига на 8,844.43 м, според китайците и с 4 метра повече, според непалците.

Всеки учебник ни учи, че връх Еверест, намиращ се на границата между Китай и Непал е на височина 8,848 м над морскоро ниво. Експертите обаче не са съгасни с това, информира timesonline.co.uk.

Правителствата на Непал и Китай се съгласиха, че не са съгласни с обявената височина след преговори в Катманду тази седмица, посветени на въпроса, който е провокирал картографите повече от 150 години.

Непал ще продължи да твърди, че височината е 8,848 м, основано на индийско изследване от 1955 г., според което и снегът на върха е част от реалния размер.

Китай от друга страта смята, че върхът е висок точно 8,844.43 м. - изчисление направено през 2005 г. от китайското бюро по картография и геодезия, според което само скалната част трябва да бъде включена във височината.

Страните се споразумяха да признаят изчисленията си една на друга, съгласявайки се, че измерват различни неща. Непал обаче все още отказва да приеме числото 8,850 м, изчислено от американска експедиция през 1999 г., използвайки сателитно позициониране за пръв път. Този резултат е приет и се използва от обществото на National Geographic.

Спорът не приключва тук. Много учени са на мнение, че планината расте с по 4 мм на година, заради индийската подземна плоча, която се припъзва към Азия. Покачването на нивото на Световния океан, отдадено на глобалното затопяне, също обърква традиционните методи, които използват морското ниво за изходна точка на изчисленията си.

Спорът за височината на Еверест тече, откакто върхът е отбелязан във Великото Тригонометрично изследване на Индия, което започва през 1802 г. и продължава през почти целия 19 век.

Андрю Уо - британски главен картограф на Индия е първият, който отбелязва през 1847 г., че изглежда там има връх, по-висок дори от Канченджунга в Хималаите (8 586 м), който до тогава се е смятал за най-висок. Днес знаем, че К2 и Еверест изпреварват Канченджунга, поставяйки го на трета позиция. Уо не успява да направи измерване, защото по това време Индия не допуска британски изследователи в планината.

През 1852 г. млад индийски математик на име Радханат Сикдар става първият човек, изчислил височината на върха, който тогава се е казвал "Връх 15" на 8,840 м. През 1856 г, след проучване на няколко изследвания Уо заключава, че тази планина "най-вероятно е най-високата в света".

По същото време Уо разпалва нов спор, предлагайки върхът да бъде кръстен на неговият предшественик на позицията главен картограф - Сър Джордж Еверест.

Самият Еверест не се съгласил с предложението, защото местните хора се затрудняват в произнасянето на името му, но през 1865 г. Кралското географско общество решава да му постави това наименование, заради объркването с многото местни названия на върха.