Монитор: Братя Диневи се уредили с част от Черно море

Архив Варна

10-04-2010, 08:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Небезизвестните братя Динко и Йордан Диневи са станали горди собственици на част от Черно море, въпреки че българското законодателство не допуска подобна възможност, тъй като тази територия е изключителна държавна собственост.

Това показва днес разследване на вестник "Монитор".  Бизнесмените са построили обаче цяло яхтено пристанище навътре в морето в района на селището "Св. Влас", сигнализираха общинари от Несебър. Според шефа на партията "Дела" Атанас Терзиев и колегите му Николина Тодорова и Константин Гюпчанов става дума за една от най-крупните злоупотреби с държавна собственост.
 
В района на незаконното пристанище на братя Диневи морето се замърсява по безобразен начин, алармираха несебърски общинари. Те алармираха, че между 2005 и 2006 година фирмата на Динко Динев "Куентин" е съумяла да се сдобие с нотариален акт за собственост на райското кътче с площ 24,6 дка, включващо бонус от къс от крайбрежната плажна ивица. В документа, с който разполага "Монитор", е записано, че несебърският олигарх е получил имот от акваторията при южната брегова ивица на курортното градче. На това място впоследствие изникнало съоръжението "Марина Диневи", което по думите на общинските съветници е сред любимите дестинации на популярни предприемачи и политици, включително бивши министри. Скандален е също така фактът, че имотът е преминал в ръцете на Диневи и на мястото му е изградено пристанището не без съгласието на строителното и транспортното министерства, докато начело на тях стояха Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев. На въпрос на "Монитор" сложили ли са подписите си бившите министри под скандалната приватизация на апетитния имот и разрешението за строеж.
Терзиев отговори, че това е съгласувано или с тях, или с някой от заместниците им, като очите си е затворил и тогавашният несебърски градоначалник Николай Трифонов. "Дори право на ползване или пък концесия не може да се докаже в случая", възмути се общинският съветник. 
 
От цялата работа не стига, че няма данни да е плащана каквато и да било сума за придобиване на имота, а вместо това впоследствие се появява някаква данъчна оценка от 430 хил. лв., но според сигнала, с който разполагаме, Диневи допълнително са източили чрез съоръжението между 7 и 8 млн. лв., разказа пред вестника Терзиев.