Отстраниха от длъжност военни лекари, осъдиха гинеколог за подкуп

Архив Варна

12-04-2010, 12:37

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Трима варненски лекари днес имаха големи неприятности с Темида.

Преди броени минути с решение на Военния съд в морския град временно бяха отстранени от длъжност хирурзите от Военноморска болница д-р Димитър Добрев и д-р Румен Филипов. А лекарят в родилно отделение на МБАЛ "Св. Анна" д-р Петър Свраков беше осъден на първа инстанция за вземане на подкуп от родилка.

Двамата хирурзи от Военноморска болница бяха арестувани в един и същи ден с Борислав Гуцанов и Даниел Славов. Затова техният арест мина така да се каже между капките в медийното пространство. Въпреки че обвиненията срещу тях са изключително тежки.

Според обвинителите под пагон те са мамили близки на онкоболни пациенти и са вземали големи подкупи. Д-р Димитър Добрев и д-р Румен Филипов бяха арестувани след две хирургични интервенции. Те извършвали онкооперации на болни, но и на реално здрави хора, на които са обяснявали, че са болни. След което вземали от близките им допълнително пари за скъпи манипулации и лекарства, които пък изобщо не били използвани. Някои от онкоболните пациенти са починали, а на здравите обяснявали, че са излекувани. При задържането им у д-р Добрев бяха открити 5000 лева, а у д-р Филипов - 1600 лева. Днес военните магистрати отстраниха временно от длъжност медиците. Ако те бъдат осъдени, няма да бъдат възстановени на работа.

Лекарят от родилното отделение на "Св. Анна" д-р Свраков пък вече чу присъдата си на първа инстанция. За това, че като длъжностно лице той поискал и получил 400 лв. от Татяна Йорданова, за да изроди бебето й с операция, той получи условна присъда с 3 години изпитателен срок, 1000 лв. глоба и беше лишен от правото да практикува професията си в рамките на 1 година. Решението на магистратите може да се обжалва.